Mitä tiedät TiSA-sopimuksesta ?

Entinen EU-komissaari Viviane Reding varoittaa TTIP- ja CETA-sopimuksen varjossa neuvoteltavasta TiSA-sopimuksesta. Tämä sopimus on saanut vähemmän palstamillimetrejä, kuin TTIP ja CETA, vaikka on yhtälailla mullistava sopimus.

TiSA (Trade in Services Agreement) säätelee kauppaa palveluilla. Reding varoittaa, että tässä sopimuksessa „tikittää pommi, jota kukaan ei ole huomannut.“ Reding hahmottelee pikaisesti sopimuksen tuomia muutoksia näin: „Kunnat aivät jatkossa pääse vaikuttamaan mihin rakennetaan uusi supermarket tai missä saa luonto pysyä paikallaan.“ Lisäksi entinen oikeuskomissaari oli jo TTIP-sopimuksen myötä huolissaan EU-kansalaisten oikeusturvasta ja tietoturvasta. Tämän hän kertoo jätetyn TTIP-sopimuksen yhtenäistävän vaikutuksen ulkopuolelle, mutta „nyt USA käyttää TiSA-sopimusta saadakseen haluamansa keittiön oven kautta sisään.“ (1)

Tämä uutinen sai minut kurkistamaan netin syövereihin. Tietoa on huolestuttavan vähän tarjolla, vaikka wikipediassa on artikkeli, sekin on melko yleisluontoinen. Wiki kertoo sopimuksesta, että sen osapuolet ovat 23 maata mukaanlukien EU ja USA. Neuvottelut asiasta lähtivät USA aloituksesta Geneven tapaamisen aikana, jossa esitettiin „Really Good Friends“ nimetty ehdotus. Kaikki neuvottelut tapahtuvat Genevessä. Pääneuvottelijat ovat USA ja EU joiden palveluiden yhteenlaskettu määrä on maailman laajuisesti suurin ja sopimus kattaa tulevaisuudessa 70% koko maailman palvelutarjonnasta.

Sopimuksesta ei ollut tietoa tarjolla hippustakaan, ennen kuin Wikileak esitteli asiakirjoja sivuillaan. Sveitsi on ainut maa joka on esitellyt „esityksensä“ sopimuksen tiimoilta. Wikileaks vuodon jälkeen myös EU esitteli on ehdotuksensa (vuonna 2014 heinäkuussa). Tämä esittelee hienosti EU-komission avoimuuden ja demokratia käsityksen, kun otetaan huomioon, että neuvottelut alkoivat 2012! (2)

EU-tietopaketti kertoo sopimuksesta saman, kuin Wikipedia, joten tietoa on haettava epävirallisista lähteistä. EU-komission neuvottelutavoitteet ovat melko suurilinjaiset ja eivät valaise kansalaisia koskevia kysymyksiä kovinkaan tarkkaan. (3 ja 4)

Itävaltalainen Attac-sivusto on kerännyt tietoa TiSA-sopimuksesta ja kertoo seuraavaa:

EUn puolesta neuvottelee EU-komissio ja neuvottelun asiakirjat ovat salaisia ja pysyvät myös salaisina viisi vuotta neuvottelujen päättymisen jälkeenkin. Neuvottelut käydään suljettujen ovien takana Australian suurlähetystön tiloissa Genevessä. Kansalliset hallitukset eivät ole osallisia, eikä edes tiedotettuja neuvottelun etenemisestä. Kansalaisjärjestöjen ääntä ei kuunnella, vaikka EU-komission ympärille pyörivät teollisuuden lobbarit pääsevät asiakirjoihin vaikuttamaan.

Kun sopimus on valmis pääsee EU-parlamentti äänestämään valmiista sopimuksesta. Sopimuksen sisältöön ei EU-parlamentilla ole vaikutusvaltaa. Kansallisille parlamenteille ei ole tähän mennessä nähty mahdollisuutta vaikuttaa asiakirjojen hyväksymisprosessiin.

Sopimus tulee vaikuttamaan jokaisen EU-kansalaisen joka päiväiseen elämään. Sivusto luettelee kohtia, kuten julkiset palvelut, sosiaalinen turvallisuus, työsopimusoikeus, ympäristösuojelu, kestävä maaviljely ja demokratia. Näistä annetaan esimerkkejä mm. yksityisten palvelujen osalta vesihuolto, jonka siirtymistä yksityisiin käsiin ei voi estää. Lisäksi vastaavia peruspalveluja voidaan joutua siirtämään ulkomaisin käsiin, koska kotimaisia palveluntuotajia ei saa enää asettaa etusijalle.

Tämä kehitys johtaa isojen maailmanlaajuisten konsernien lopulliseen voittoon pienien kotimaisten yrittäjien välillä käytävässä kilpailussa. (5)

Tämä on nähty moneen kertaan, jo Suomenkin sisällä. Hyvänä esimerkkinä R-kioskin markkinoiden kaappaus! Vai tietääkö joku teistä yhden yksityisen kioskin ?

Itävaltalaiset ovat aktiivisia ja sieltä löytyy myös kansalaisaloite asian tiimoilta. (6)

Koska suomalainen kuluttaja herää ruususen unestaan ja alkaa miettimään elämäänsa seuraavaa mainoskatkoa pidemmälle ?

Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta.
FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen

Linkit:
http://www.t-online.de/wirtschaft/id_71894672/eu-abgeordnete-reding-warnt-vor-neuem-abkommen-tisa.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Trade_in_Services_Agreement
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/tisa/
http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1133
http://www.attac.at/kampagnen/ttip-ceta-co-stoppen/tisa-was-ist-das.html
https://secure.avaaz.org/de/petition/An_die_Oesterreichische_BundesregierungNationalrat_Stop_aller_Massnahmen_zur_Umsetzung_von_TiSA_in_Oesterreich/?pv=11

http://www.exposingtruth.com/wikileaks-releases-secret-tisa/

Yksi vastaus artikkeliiin “Mitä tiedät TiSA-sopimuksesta ?

  1. R-kioskit on vähän huono esimerkki, R-kioskit tappaa pikkuhiljaa päivittäistavarakaupan aukiolojen laajentuminen iltaan, ennen r-kioskit piti pystyssä veikkaus ja kaljanmyynti, mutta nkysellään niitä löytyy joka sivasta ja k-kaupasta. Nythän Rautakirja yrittää saada r-kioskit yrittäjien pitämiksi, mutta huonola onnellla …

Kommentti