Putin on oikeassa: Länsi petti Venäjän NATO-laajentumisessa

Julkisuudessa useasti esitetty väite NATO-lupauksesta olla laajentumatta itään Saksojen yhdistymissopimus neuvotteluissa on osoittautunut todistettavasti oikeaksi. Länsi teki tämän lupauksen silloiselle Nauvostoliitolle. Lupaus joka johti Saksojen yhdistymiseen Neuvostoliiton siunauksella. Saksalainen Spiegel – lehti on tuonut julkisuuteen amerikkalaisen politiikantutkijan arkistolöydön, joka kertoo Putinin väitteen petoksellisesta NATO-itälaajentumisesta olevan totta.

Lyhyt historia kertaus

Sopimus Saksaa koskevasta lopullisesta järjestelystä, Treaty on the Final Settlement with Respect to Germany, Vertrag über die abschließende Regelung in bezug auf Deutschland. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta kaikista kuvaavin näistä nimistä on lempinimi. Two Plus Four Agreement, Zwei-plus-Vier-Vertrag, kaksi plus neljä sopimus. Tämä nimi pitää sisällään kaiken ratkaisevan tiedon toisen maailman sodan jälkeen jaetun Saksan jälleen yhdistymisen anatomiasta.

Kaksi tarkoittaa Saksoja, niin itää, kuin länttä ja neljä käsittää sodan voittajat eli miehitysvaltiot, Neuvostoliitto, USA, Ranska ja Britit. Nämä kuusi maata istuivat neuvottelupöydässä, kun Saksoja yhdistettiin. Sopimuksesta väännettiin useita erillisiä kertoja ulkoministeritasolla alkaen 5. toukokuuta 1990 Länsi–Saksan pääkaupungissa Bonnissa. Sopimus allekirjoitettiin lopulta Moskovassa 12. syyskuuta 1990 ja muuttui viralliseksi Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin ilmoittaessa sopimuksesta kaikille jäsenmailleen 5. huhtikuuta 1991.

Petoksen paljastava dokumentti

Amerikkalaisen politiikantutkijan Michael Mandelbaum:in löytämä dokumentti on otsikoitu ”USA:n, Ranskan, Iso–Britannian ja Saksan ulkoministeriöiden poliittiisien johtajien tapaamiseksi” ja on päivätty 6. maaliskuuta 1991.

Dokumentissa on lainaus Saksaa edustaneen ulkoministeriön edustajan toimineen Jürgen Chrobog:in sanoista.

Me olemme tehneet kaksi plus neljä – neuvotteluissa selväksi, ettei NATO laajene ELBE–joen itäpuolelle. Tästä syystä emme voi tarjota Puolalle ja muille maille NATO–jäsenyyttä”.

Kaikki tietävät, että Puola ja moni muu maa on liittynyt Natoon mainituista lupauksista huolimatta. Lupauksen rikkomisen perusteluksi on usein esitetty ettei sitä ole kirjattu kirjalliseen muotoon ja suullisessa muodossa tehty lupaus on aktiiviesti unohdettu.

Michael Mandelbaumin ajatuksia asiasta

Michael Mandelbaum, joka toimi aikanaan Clinton–hallituksen neuvonantajana, on omistanut Nato-laajentumiselle kokonaisen luvun kirjassaan ”Mission Failure” vuodelta 2016. Luvun otsikkona on ”Venäjä: Paha teko”. Luku kertoo kuinka Clinton–hallituksen päätös ottaa Puola, Unkari ja Tsekit Natoon, rikkoen suullisen lupauksen Venäjälle, oli USA–ulkopolitiikan silloisen vuosikymmenen suurin virhe.

Mandelbaum kertoo, että presidentti Clinton teki lopulta päätöksen kyseisten maiden osalta yksinään ilman puolustusministerin tai hallituksensa konsultointia. Tämä päätös johtui puolustusministerin vastustuksesta. Mandelbaumin mukaan päätöksessä oli sisäpoliittinen motiivi. Clinton laski saavansa kyseisissä maissa juuria omaavien äänestäjien äänet tukemaan itseään.

”Amerikkalaiset, joiden juuret tulivat kyseisistä maista, olivat innoissaan Nato–jäsenyydestä. Republikaaniset poliitikot, jotka halusivat näyttää ulkopoliittisen vaikutusvaltansa voiman, ja olivat käyttäneet tähän kylmää sotaa, painostivat Nato–laajentumiseen”.

Mandelbaum ei kerro pelkästään laajentumisen hyväksymisestä vaan kertoo myös miksi se oli mahdollista.

”Venäjä hyväksyi Nato–laajentumisen, koska sillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Venäjältä puuttui poliittinen ja taloudellinen voima estääkseen laajentumista ja sotilaallinen väliintulo ei ollut vaihtoehto. Venäjä ei kuitenkaan pitänyt tekoa soveliaana, laillisena tai muuna kuin lännen pettämänä lupauksena ja iskuna Venäjän oikeuksiin ja etuihin”.

Mandelbaumia ei voi kirjansa puolesta luokitella USA:n voimapolitiikan vastustajaksi, vaikka arvostelee jotain tehtyjä päätöksiä melko suorasukaisesti. Mandelbaum ei ole myöskään ainut lähde joka todistaa, että lupaus Venäjälle on todellinen. Historia on kuitenkin lyönyt läpi väärän tulkinnan kieltämällä lupauksen olemassaolon vuosikymmenien ajan.

Nyt Spiegel–lehti tuo lupauksen jälleen päivänvaloon, kuin se olisi ennen tuntematon Bach-sävellys tai Elviksen tuntematon nauhoitus.

Kysymys joka nousee väistämättä mieleen tätä sirkusta seuratessa on: Miksi juuri nyt ? Onko paljastuksella tarkoitus saada aikaan liennyttävä yhteys Venäjälle ja paras keino tämän yhteyden saavuttamiseksi on näyttää, että kuka valehtelee historiasta ja kuka on koko ajan puhunut totta.

Tosiasia kuitenkin lienee, ettei yksi pääskynen tee vielä kesää, vaikka Spiegel–lehti tunnetaan transatlantisenliiton rynnäkkötykkinä. Ehkä kyseessä on vain pieni julkisuuskuvan kiillotustapahtuma. Tulevaisuus näyttää mihin tämä paljastus johtaa.

Kiitos

Hämis

Linkit:

https://www.spiegel.de/ausland/nato-osterweiterung-aktenfund-stuetzt-russische-version-a-1613d467-bd72-4f02-8e16-2cd6d3285295

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Mandelbaum

https://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCrgen_Chrobog

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sopimus_Saksaa_koskevasta_lopullisesta_j%C3%A4rjestelyst%C3%A4

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_the_Final_Settlement_with_Respect_to_Germany

https://de.wikipedia.org/wiki/Zwei-plus-Vier-Vertrag

5 vastausta artikkeliin “Putin on oikeassa: Länsi petti Venäjän NATO-laajentumisessa

 1. ”Dokumentissa on lainaus Saksaa edustaneen ulkoministeriön edustajan toimineen Jürgen Chrobog:in sanoista.

  ”Me olemme tehneet kaksi plus neljä – neuvotteluissa selväksi, ettei NATO laajene ELBE–joen itäpuolelle. Tästä syystä emme voi tarjota Puolalle ja muille maille NATO–jäsenyyttä”.”

  Siis herr Jürgen loihe lausumaan julkeasti koko NATON nimissä ja nyt vuosikymmenien jälkeen pitäisi uskoa , että Neuvostoliiton kehäketut, johtaja Mihail Gorbatshov ja ulkoministeri Eduard Shevarnadze ova menneet tekemään sellaisen sopimuksen, ettei NATO laajenee Saksan jälkeen mihinkään?
  Ja sekä Mihail, että Eduard ovat olleet hiljaa sekä vuonna 1999, että 2004 eivätkä ole mutisseet mistään pettämisestä, mutta Putin tietää tarkalleen mistä Mihail ja Eduard sopivat silloin?
  Juu, juu.. kuulostaa kauhean uskottavalta.
  Vai peräti:”Putin on oikeassa: Länsi petti Venäjän NATO-laajentumisessa.”
  Yksi ensimmäisiä sopimuksia jonka Neuvostoliitto solmi ja jonka jälkeläiseksi korruptoitunut YK Venäjän päästi oli Tarton rauhansopimus 1920. Neuvostoliitolle se oli vessapaperin arvoinen ja yhtälailla Venäjälle se oli vessapaperin arvoinen heti vuodesta 1990 lähtien vaikka oli ihan paperille kirjattu. Esimerkiksi Virosta Venäjä vitkutteli joukkojensa poisviemistä 31.08.1994 asti. Vuonna 1940 miehitettyjä alueita ei ole palauttanut vieläkään. Nyt Vladjusha kehtaa ulista , että hänet on petetty. Just just.

 2. Keskustelua en muuten sensuroi, mutta alatyylin nimittely henkilöä tai kansallisuuksia kohtaa saa lähdön, joten pitäkää vihanne kurissa ja käyttäytykää kuin aikuiset.

 3. Jenkithän ne jatkuvasti hyökkäävät eri tekosyin ympäri maailmaa ja pommittavat / dronettavat siviilejä jatkuvasti. Kun on USA lasit päässä ja YLE/HS aivopesemä niin ei vain näe.

  Ukrainassa ei olisi mitään tekeilä nyt jos USA ei olisi sekaantunut sen asioihin noin vuodesta 2006 eteenpäin. Mutta kun sieltä sai demokraattipoliitikot hyvät rahat keploteltua.

 4. Eiköhän se oo putini, joka petti, valehteli ja huijasi kokomaailmaa, niin että älä viitti!
  Kehtaan panna nimenikin alle:

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s