EU:n ilmastotavoitteiden toteutuminen on Kiinan käsissä!

EU:n itselleen asettamien ilmastotavoitteiden toteutuminen ei ole unionin päättäjien käsissä. Kiina tulee määräämään missä, miten ja koska niin EU, kuin Suomi saa liikenteeseen riittävät määrät haluamiansa sähköautoja, joita vauhdittaa uusiutuva energia. Valitettava tosiasia on että EU ja Suomi ovat energia– ja raaka–aineköyhinä suurten armoilla, eikä tähän kuvioon sovi uutta silkkitietä rakentavan supervallan kanssa kärhämöinti.

Kehitys tarvitsee rakennusaineensa

EU:n ilmastopolitiikan peruskivi on ladottu uusiutuvalle energialle ja CO2–päästöjen vähentämiselle. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii rakennusaineensa, joiden tulisi olla kustannustehokkaita, jotta muutos on mahdollista. Lisäksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ruutia ja kanuunan kuulia on oltava tarjolla oletettuun tarpeeseen nähden enemmän.

Harvinaisten raaka–aineiden, kuten esimerkiksi Antimonin, Germaniumin, Niobiumin, Galliumin saatavuus on kriittisen tärkeää ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavan uuden teknologian kehittämiseen. Älyluurien ja tietokoneiden sisältä löytyy mm. Niobiumia ja Volframia. Aurinkokennon valmistus vaatii Indiumia ja mikrokondensaattorit Tantaalia. Näiden alkuaineiden saatavuus ei ole itsestään selvyys.

Asiantuntijat huolissaan raaka–aineiden riittävyydestä

Michelle Michot Foss on tutkija Baker Institute der Rice yliopistosta Texasin Houstonista. Energiatutkijaa lainattiin eräässä Forbesin artikkelissa, jossa nähtiin tuotannon ja saatavuusketjun epävarmuus suurena riskinä. OECD–maiden ja USA:n osalta tilanne näyttää tutkimuksen mukaan karulta, koska Kiina voi lopettaa toimitukset vastavetona länsimaiden kauppapakoitteille. Varsinkaan OECD–maat ja varsinkaan EU–maat eivät ole varautuneet aikatauluissaan raaka–ainetoimitusten katkeamiseen tai raaka-ainevirtojen vähentymiseen.

Myös Felix K. Chang Foreign Policy Research Instituutista Pennsylvaniasta näkee Aasian ja erityisesti Kiinan kanssa käytävän kauppasodan uhkana kansalliselle turvallisuudelle, koska Kiina voi koska tahansa rajoittaa mineraalikaupan volyymia tai jopa keskeyttää kaupan kokonaan.

Raaka–ainemarkkinat yksissä käsissä

Siinä missä EU on kehitysapurahoillaan joko tuhonnut Afrikan kilpailukykyä viemällä omia ylijäämiään polkemaan kansallista tuotantoa tai ylikalastanut Afrikan rantavesiä, on Kiina keskittynyt raaka–ainetuotannon ja siihen liittyvän infran, kuten tie– ja rautatieverkoston sekä satamien rakentamiseen ja hallintaan.

Kiinalla on käsissään maailman harvinaisten raaka–aineiden kaupasta noin 88%. Esimerkkinä arvoalkuaineista voi mainita mm. Gallium (94%), Grafiitti (70%), Litium (59%) ja Vanadiini (56%). Lisäksi Kiinan kansantasavalta on vahvasti mukana maailman kuparimarkkinoilla.

Näistä luvuista saa kuka tahansa selvän kuvan miten EU:n kunnianhimon pidäkkeeksi voi muodostua EU:n oma valtahimo ja maailman isojen poikien peliin sekaantumisen laajentumisineen ja vihanpitoineen. EU–maiden median suureti arvostelema USA:n presidentti Donlad Trump on omalta osaltaan hoitanut kauppasuhteita Kiinaan puhumattakaan idässä EU:n valtahimoa vaanivasta Venäjän presidentti Putinista, joka on hoitanut suhteitaan Kiinaan kiitettävällä tavalla.

Lopuksi kaikki tiet johtaa Kiinaan!

Uudistuvaan energiaan siirtymiseen ja energian varastoimiseen tarvittavat raaka–aineiden tuotanto– ja toimitusketjussa Kiina on avainasemassa kontrolloimalla markkinoita.

Jos länsimaat joutuvat etsimään, kaivamaan ja jalostamaan omia raaka–ainelähteitään muuttuu ilmastotavoitteiden kunnianhimoisuus hyvin nopeasti epätoivoksi ja totaaliseksi epäonnistumiseksi sekä erittäin kalliiksi, koska nykyinen kustannustaso perustuu Kiinan alhaiselle tuotantohinnalle ja siitä koituville ympäristöhaitoille!

Kiitos

Hämis

2 vastausta artikkeliin “EU:n ilmastotavoitteiden toteutuminen on Kiinan käsissä!

  1. Hyvä kirjoitus, saarnasin samaa kavereilleni ~2006 kun sijoitin raaka-aineisiin ja metalleihin.

    Rahastoihin ja osakkeisiin panostaneet tuttavani nauroivat minulle idioottina, mutta kas kummaa sitten tuli freddie mac ja fannie mae kriisit jenkeissä – raaka-aineet ja metallit jytkyttivät kovan tuloksen ja osake/rahastomiehet olivat kovin murheissaan.

    Kummallisinta on, että samat heput eivät ottaneet lainkaan opikseen näistä tapahtumista vaan jälleen kutsuvat minua pöhköksi kun olen siirtänyt panostusta tälle suunnalle , noh , katsotaan jos parin vuoden päästä saan taas lohdutella murheellisia sijoittajia 😀

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s