Laajennettu näkökulma Itävallan hallitusskandaaliin

Itävallan hallitusta ravistelleella varakansleri H-C. Strachesta julkaistulla Ibiza-videolla varakansleri puhui suunnitelmasta, joka toteutui vuosi nauhoituksen jälkeen. Itävaltalainen kiinteistösijoittaja René Benko osti itsensä suuresti sisään itävaltalaiseen mediaan. Hän osti Signa–konserninsa kautta Kurier–lehteen 24,22 prosenttin omistuksen ja Strachen mainitsemasta Kronen Zeitung:ista 24,5 prosenttia. Benko kuuluu kansleri Sebastian Kurz:in sisäpiiriin ja tukijoihin. Lisäksi kansleri Kurz auttoi taloudellista neuvonantajaansa Benko:a laajentamaan liiketoimintaansa mm. huonekalujätin Kika–Leiner–konsernin ostamisessa.

Varakanslerin ehdotus

Varakansleri Strache:lla oli Ibizalla selvä mediasuunnitelma: Tekaistun venäläisen oligargin tuli ostaa 50 prosenttia Kronen Zeitung–lehdestä. Tämän omistuksen vaihdoksen realisoituessa olisi rikkaan venäläisen käsissä luoda Kronen Zeitungista FPÖ:n mediatuutti ja avustaa Strachen puolue FPÖ vaalivoittoihin.

Strache:n suunnitelma toteutui vuotta myöhemmin kirjaimellisesti: Toinen sijoittaja osti saksalaiselta Funke–gruppe:lta Kronen Zeitungin omistusta 24,5 prosentin edestä. Sijoittajan nimi tuli esiin myös Strachen Ibiza–videolla. Hän on René Benko. Videolla Strache kertoo tavanneensa Renkon tämän jahdilla ja puhuneensa suunnitelmasta. Florian Klenk kertoo asiasta twiitissään:

”Mitä minä pidän tärkeänä on: Strache mainitsee Ibizalla myös Benkon kiinnostuksen sijoittaa Kronen–lehteen. Strache mainitsee olleensa Benkon jahdilla Roomassa. ”Oli juuri Benkon luona hänen jahdillaan”.

Kanslerin toteutus

Vuosi Ibiza-videon nauhoittamisen jälkeen Benkon Signa–konserni osti saksalaisesta Funke–mediakonsernista 49 prosenttia WAZ Ausland Holding GmbH nimiseltä yritykseltä. Funken mukana tuli Kronen Zeitungin (24,5%) ja Kurier–lehden (24,22%) osuudet. Kauppahinta on salainen.

Kriittiset journalistit ulos!

Strache kertoo Ibiza-videolla avoimesti miten median vaikutusvaltaa käytetään: Journalistien uskollisuutta on edistettävä ja kriittiset poistettava. Tämäkin ennustus toteutui 1. lokakuuta 2018, kun Kurier–lehden pitkäaikainen päätoimittaja Helmut Brandstätter sai siirtyä sivuun. Mies oli liian liberaali ja korvattiin Martina Salomon:illa. Helmut oli törmännyt useamman kerran johtokunnan kanssa yhteen journalistisien linjanvetojen kanssa. Salomon omaksui nopeasti varakanslerin puolueen FPÖ:lle myönteisen linjan lehdessään ja toi mittavasti myös ÖVP–puolueen nimimiehiä haastatteluiden kautta esiin.

René Benko kuuluu kanslerin sisäpiiriin

Kiinteistösijoittaja René Benko kuuluu kansleri Sebastian Kurzin sisäpiiriin. Ennen vaaleja ÖVP–teemin suunnitelmassa Benko arvotettiin suureksi vaalikampanjan rahoittajaksi. Hänen nimensä löytyy puolueen tekemästä listasta. Tämä asia tulee esiin Strachen Ibiza–videon puheissa. Ibizalla FPÖ–varakansleri kertoi, että kiinteistömoguli sijoittaa kansleri Kurzin ÖVP–puolueen vaalikampanjaan rahaa. Virallisesti Benko ei ole sijoittanut ÖVP:n kampanjoihin senttiäkään puolueen 7. heinäkuuta 2017 aloittamaan vaalirahakirjanpidon mukaan. Tukirahoja ennen mainittua päivää puolue ei suostu julkaisemaan.

Kaikesta huolimatta, tai lisäksi, Benko toimii ÖVP–puolueen kansleri Kurzin talousneuvonantajana. Kurz kertoo taustajoukoissaan olevan yritysverkko ja sen omistajat. Kurz on kiitoksena tuesta tasoittanut neuvonantajansa teitä bisnesmaailmassa mm. Yhdistyneissä Emiraateissa ja huonekaluketjun Kika-Leiner:in valtaamisessa, joka johti 1.100 työpaikan leikkauksiin.

Benkon Signa–konserni Itävallan mediamahti!

Benkon Signa–konserni muuttui ostoksillaan hetkessä Itävallan suurimmaksi yksittäiseksi mediamahdiksi. Suurin osa Kronen Zeitungista kuuluu edelleenkin Dichand–perheelle (50%) ja Kurier–lehden enemmistö Raiffeisen–pankkikonsernille (50%). Tämä ei häiritse ÖPV–puolueen mediailmatilan hallintaa, koska Raiffeisen on ÖVP–puolueen kantapankki. Pankin ja puolueen välillä on tapahtunut useita paikanvaihtoja. Lisäksi Kurier–lehden omistajissa on Bauernbund (maanviljelijäliitto) ja Landwirtschaftkammer (maaviljelijöiden kaupallinen kattojärjestö), joiden kanssa ÖVP–puolueella on läheiset suhteet.

kurz-benko

Benkon veronkierto ja suhteet politiikkaan!

Benko on Itävallan kahdeksanneksi rikkain mies. Itävaltalaisen talouslehden Trend:in mukaan hänen omaisuutensa mitattiin vuonna 2018 3,81 miljardin euron tasolle. Tirolilaisella kiinteistömogulilla on suuri rakkaus luxukseen sisältäen jahtialuksia ja yksityislentokoneita joita mies ei piilottele.

Vuonna 2014 kävi selväksi, että Benkon Signa Holding–konserni kiertää veroja Luxamburgin kautta maan entisen pääministerin nykyisen EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Jungerin ystävällisellä avustuksella.

Vuonna 2012 Benko oli syytetyjen penkillä Wienin kauppaoikeudessa lahjonnan yrityksestä ja sai tuomion. Oikeus näytti toteen, että Benko oli palkannut kirjanpitäjän vaikuttamaan Italissa käynnissä olleeseen verotarkastukseen. Tämän tapauksen yhteydessä Benkon katsottiin lahjoneen tuolloista Kroatian pääministeriä Ivo Sanader:ia 150.000 euron edestä, koska tällä oli yhteydensä Italian entiseen pääministeriin Silvio Berlusconiin, joka olisi voinut vaikuttaa asiaan.

Wieniläisen oikeuden tuomari perusteli tuomiotaan kuvaillen Benkoa:

Korruption mallitapaukseksi!.

Kiitos

Hämis

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s