Corona siirtää yrityksiä teho–osastolle

Corona virus vaikuttaa talouteen murskaavasti. Koko Euroopan laajuisesti julkaistaan päivittäin uusia ilmoituksia suurkonsernien vaikeuksista, jotka kertautuvat alaspäin pieniin alihankkijoihin ja tätä kautta kuluttajien vähentyneen ostovoiman kautta kaikkeen mahdolliseen liiketoimintaan.

Saksassa puhutaan julkisesti yhteiskuntarauhalle tärkeiden toimintojen kansallistamisesta hallitustasolla.

Ohessa pieni uutiskimara Euroopasta ja maailmalta.

Eurooppa

Valtiot ja järjestöt

Saksan valtiovarainministeri Alltmeier on valmis kansallistamaan yhteiskunnan kannalta tärkeitä yrityksiä. (Linkki)

Deutsche Einzelhandel (yksittäiskauppiaiden liitto) vaatii välittömiä toimia hallitukselta pienyrittäjiä uhkaavan konkurssialloon estämiseksi (6)

Turismi ja matkailu

Saksan suurin lentoyhtiö Lufthansa pyytää valtiota apuun jo tässä vaiheessa. Yhtiön lentokoneista kaksi kolmasosaa on maassa ja peruutuksia asiakkailta tulee enemmän, kuin varauksia. Yhtiö odottaa, että lentokoneita jää maahan vielä lisää tulevina päivinä. (linkki)

Saksan suurimmat laivaristeilyjen järjetäjät Aida Cruises ja Tui Cruises ovat peruuttaneet kaikki risteilynsä. Aidalla tämä koskee kaikkia 14 risteilijää. Tui:n laivasto on myös hiljentynyt ja Tui ilmoittaa, että jo suunnitellut ja hyväksytyt investoinnit jäädytetään. (linkki)

Saksan rautatiet lopettaa vähitellen paikallisjunaliikenteen. Lippujentarkastus on jo lopetettu. Kaukojunien liikennettä pyritään pitämään toiminnassa parhaan mukaan, mutta peruutuksia on odotettavissa. (linkki)

Teollisuus

Fiat Chrysler sulkee kaikki Euroopan 21 tehdasta. Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa suljetaan 21 tehdasta, joiden noin 20.000 työntekijää voivat jäädä kotiinsa odottaman coronan katoamista. (5)

Michelin sulkee suurimman osan tehtaistaan. Suljettujen 14 tehtaan noin 10.000 työntekijää lomautetaan. Espanjassa lomautuksen piiriin kuuluu neljä tehdasta ja noin 7.000 työntekijää. Italiassa kolme tehdasta ja noin 3.500 työntekijää. Michelinillä on myös Saksassa useita tehtaita, joiden palveluksessa on 5.400 tyontekijää. (linkki)

Volkswagen ja Audi sulkee tehtaansa niissä ilmenneiden corona-tartuntojen takia. Espanjan, Portugalin, Italian ja Slowakian tehtaat sekä jotkin Saksan tehtaat sulkeutuvat, kun taas Kiinassa olevat tehtaat aloittavat tuotannon uudestaan. VW–konsernilla on maailman laajuisesti 270.000 työntekijää (linkki)

Heidelberger Druckmaschinen AG tekee painokoneita ja aikoo irtisanoa 2.000 työntekijää (linkki)

Maailma

Hollywood hiljenee. Useiden elokuvien filmatisointi on keskeytetty. Näiden elokuvien joukkoon kuuluu mm. Tom Cruise:n uusin „Mission: Impossible 7”, uusi James Bond Filmi „No Time to Die“, „Fast & Furious 9“, „The New Mutants“, „Mulan“, „Peter Hase 2“, „A Quiet Place 2“.

Disney-studiot ovat myös ilmoittaneet keskeyttävänsä useiden suurtuotantojen tekemisen. Näihin kuuluu mm. „The Little Mermaid“, Guillermo del Toro:sin „Nightmare Alley“ ja Ridley Scott:in Historiadraama „The Last Duel“ jossa näyttelee Matt Damon und Ben Affleck.

Kuulusista näyttelijöistä Tom Hanks on testattu corona-positiiviseksi. Tämä tieto keskeytti välittömästi Elvis Presley:stä kertovan elokuvan filmatisoinnin. Hanks esittää elokuvassa Presleyn manageria Tom Parkeri:a.

Hollywoodin omien ennusteiden mukaan pelkästään lipputuloja jää tänä vuonna saamatta 20 miljardin dollarin edestä. (linkki)

Tässä on vain murto–osa talouden corona–tulehduksesta, joka tulee olemaan suurempi vaikutuksiltaan, kuin coronan kansakunnalle suoraan sairastumisien kautta aiheuttama elämänmuutos.

Kiitos

Hämis

2 vastausta artikkeliin “Corona siirtää yrityksiä teho–osastolle

  1. > yhteiskuntarauhalle tärkeiden
    > toimintojen

    Valtion kannalta yritystoiminnan tarkoitus on yhteiskuntarauhan tuottaminen. Siis aivan eri funktio kuin mitä kansa haluaa yrityksiltä.

    1. Altmeier puhuu kyllä esim. energiatuotannosta, lääkkeiden ja elintarvikkeiden tuotannosta. Ei niinkään Mersun tehtaista…..

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s