Presidenttejä ennen, sen jälkeen ja nyt! Osa 2

Presidentti Urho Kaleva Kekkonen kirjoitti 10.11.1959 K.J. Gummerus Osakeyhtiön johtokunnalle kirjeen koskien ”Osakeyhtiö Isänmaa”–kirjaa. Kirjaa jossa kirjailija kaksikko Burman–Nieminen arvosteli presidentin puuttuneen valtakunnan sisäpolitiikkaan. Kekkonen nimittää kirjaa ”sisäpoliittiseksi taistelukirjoitukseksi”, jossa käsitellään valtakunnan kiistoja sosiaalidemokraattien näkökulmasta jättäen huomioon ottamatta presidentin todellisia tekoja.

 

Kirjoittajilta – sen ymmärrän – ei voida odottaa mitään muuta kuin minkä he ovat tehneet. Tarkasti ottaen he eivät ole teoksessa muita kuin ”haamukirjailijoita”, jotka ovat panneet paperille eräiden nimeltä mainitsemattomien henkilöiden vääristä poliittisista arvioinneista ja ratkaisuista aiheutuneiden pettymysten ja vastoinkäymisien aiheuttamaa kaunaa ja suuttumusta. Mielestäni arvossapidetyn kustantajan ei olisi ollut syytä antautua välikappaleeksi tälläiseen.

Mutta pahin on vielä jäljellä. Kirjassa ei esitettyjä väitteitä yleensä ole todistettu. On tyydytty sanomaan: ”Voidaan todeta” (s. 29 ja s. 32), ”on ilmeistä” (s. 34 ja s. 66), ”on esitetty käsityksiä” (s. 34), ”on toistuvasti viitattu” (2. 34), ”näyttää olevan” (s. 34), ”esitettiin todisteita ja väitteitä” (s. 56), ”lienevät sanelleen” (s. 60), muutamia poimiakseni. Poikkeuksen muodostaa s. 58 esitetty tieto, että presidentti olisi määrännyt lyötäväksi ”salainen”–leiman erääseen Neuvostoliitton kauppaa koskevaan selvitykseen. Tämä ainoa ”tosiasia” on – kirjoittajien ja kustantajan kannalta katsoen valitettavasti – täysin väärä, minkä kirjoittajat – ja kustantaja – olisisivat voineet todeta tiedustelemalla asiaa esim. ent. kauppaministeri Wiherheimolta. Suomenkielessä on vakiintunut ilmaisu moisille ”tosiasioille”, niitä kutsutaan yksinkertaisesti valheiksi.”

 

Suomen linja näissä tapauksissa ei ole suuresti muuttunut ja jopa Suomen vapaa lehtistö ja muu riippumaton mediakenttä YLE mukaan lukien on edelleen viikatteineen, niin sisä- kuin ulkopoliittisesti ”tosiasioiden–pellolla” niittämässä samaa valheen kauraa, josta ei synny kunnon puuroa, vaikka kuinka sitä keittäisi!

 

Kiitos

Hämis

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s