Presidenttejä ennen, sen jälkeen ja nyt! Osa 3

Suomen tasavallan edesmennyt presidentti Urho Kaleva Kekkonen kirjoitti 05.09.1960 päivätyssä kirjeessän Suomen Sosialidemokraatti–lehden päätoimittaja Atte Pohjanmaalle Neuvostoliiton tuolloisen pääsihteerin Hrushstshevin vierailun jälkeen kirjeessään seuraavasti:

Sallinette, että kun olen kynään tarttunut, lausun pari sanaa johtamanne sanomalehden tavasta suhtautua pääsihteeri Hrushstshevin käyntiin Suomessa. Te kirjoitatte hänen tulostaan artikkelin ja mairein sanoin toivotatte hänet tervetulleksi. Samalle sivulle sijoitatte kuitenkin pakinoitsijanne halpamaisen hyökkäyksen vierasta vastaan. Jos tuo hyökkäys olisi kohdistunut vain minua vastaan, olisi asia ollut kuten sen tuleekin olla, mutte ei – vierasta Te ette voinut jättää rauhaan.

En tietenkään rohkene toivoa Teiltä mielenmuutosta varmaankin hyvin huolellisiin suunnitelmiin perustuvassa tavassanne käsitellä arkoja ulkopoliittisia suhteita. Mutta minun on pakko kysyä: kuinka Te luulette, että moinen pahanilkinen nulikkamaisuus sopii suurpuolueen, joka pyrkii – kuten oikein on – vastaamaan valtakunnan ulkopolitiikasta? Kuinka Te saatatte kuvitella, että moinen tyhmänovela käyttäytyminen – kiittää artikkelissa ja parjata pakinassa – voisi jäädä huomaamatta siellä, jossa Teidän puolueenne vilpittömyys on – mielestänne väärin – epäluulojen alaisena? Kuinka Te voitte uskoa, että Teidän vastuuntuntoa vailla oleva tapanne kirjoitella poliittisia kysymyksiänne vaikeimmasta ja vaativimmasta, sopisi yhteen sen paatoksen kanssa, jolla halukkaasti väritätte isänmaallismielistä julistustoimintaanne.

Ps. En edellytä saavani vastausta tähän kirjeeseen”

 

Kiitos

Hämis

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s