Saksan energiamurroksen dramatiikkaa!

Saksan liittotasavallan Nordrhein-Westfalen:ssa sijaitsevassa Datteln:in kaupungissa on yksi maan 120 hiilivoimaloista. Kraftwerk Datteln on neljän tuotantolaitoksen kokonaisuus. Tästä kokonaisuudesta on kolme vanhinta suljettu ja korvaavaksi tuotantolaitokseksi suunniteltu neljäs laitos on rakenteilla. Laitoksen valmiiksi saattamiseen annettiin vuonna 2017 erikoislupa.

Mutta mitä sitten tapahtui ylittää kaiken käsityskyvyn.

Uutta laitosta ei käynnistetä ehkä koskaan!

”Jos hiilivoimasta luopuminen tehdään suunnitelmien mukaan on Datteln 4 viimeinen laitos, joka suljetaan. Sulkemisvuodeksi on suunnitelmassa määrätty vuosi 2038. Ennen Dattelnia suljetaan kaikki sitä vanhemmat laitokset, joiden päästöt ovat suurempia”, kertoo hiilivoimalaitostyömaan valvoja Ingo Telöken.

Maailman puhtain hiilivoimala

Datteln on maailman puhtain uusi hiilivoimala, varsinkin kun se seisoo tyhjänpanttina. Vuoden 2017 marraskuussa voimalaitoksen oli tarkoitus alkoittaa 1.100 megawatin tuotantonsa, mutta kattilan hitsauksissa havaittiin puutteita, jotka eivät olisi kestäneet painetta. Voimalaitos jäi käynnistämättä ja pysyy maailman puhtaimpana voimalaitoksena.

Korjaustyössä vaihdettiin 8.000 neliötä terästä jolla kattilaa vahvistettiin kestämään tehtävänsä. Töiden ja niiden tarkistusten on suunniteltu olevan valmis vuonna 2020 keväällä, kertoo Ingo Telöken Focus–lehdelle.

Valmistuminen voi kuitenkin tulla liian myöhään, koska Datteln 4–laitos on osa poliitikkojen taktistaneuvotteluagendaa. Tähän kotimaiseen poliittiseen peliin tuo oman mausteensa komission suunnitelma hiilivoimasta luopumisen takarajasta vuonna 2038.

Maailma puhtain ja tehoikkain voimalaitos!

Saksan liittotasavallan teollisuus- ja energiaministeri Peter Altmaier (CDU) on kertonut, että hänelle olisi mieluisaa, jos 1,2 miljardia euroa maksanutta laitosta ei käynnistetää ollenkaan. Tämä siitäkin huolimatta, että Telöken mielestä laitos olisi täydellinen väliaikamalli hiilivoimalaitosten ja uudistuvan energian välillä. Altmaierille on mieluisampaa sijoittaa vuoden 2019 aikana 27 miljardia euroa (2018 – 27,27 miljardia) tuulimyllyihin, joita Saksassa seisoo teräksestä ja betonista tehtynä jo 31.000 kappaletta. Alltmaier arvioi, että koko energiamurros tulee maksamaan noin biljoona euroa, joka tekee muutoksesta Saksan suurimman yksittäisen ponnistuksen rauhanaikana.

”Yhdessä kaukolämmön kanssa Datteln 4–laitoksen hyötysuhde on 50 prosenttia. Lisäksi mitään muuta hiilivoimalaitosta maailmassa ei voida käynnistää ja ajaa alas niin nopeasti, kuin Datteln nelosta”, kertoo Telöken. ”Tämä ominaisuus tekee laitoksesta täydellisen yhteistyölaitoksen uudistuvan energian kanssa”, hän jatkaa.

Saksan hiilivoima ja muutos

Tällä hetkellä Saksan liittotasavallassa on toiminnassa 120 hiilivoimalaitosta. Laitosten kapasiteetti on 42,6 gigawattia, joka tekee noin 40 prosenttia Saksan sähköntuotannosta. Näm kaikki laitokset ja kapasiteetti on suunniteltu korvattavaksi uudistuvalla energialla vuoteen 2038 mennessä.

Yksi Saksan energiamurroksen suurista voittajista on berliiniläinen Jan Teut (59), joka ajaa Tesla X–autollaan esittelemään tuulimyllyfarmiaan Brandenburgissa. Teut rakentaa tuulivoimaloita vuodesta 2002 ja on saanut laitoksia pystyyn 25 kappaletta.

”Tämä on vuosimallia 2015”, kertoo ylpeä omistaja. ”Napakorkeus 108,5 metriä, lapojen läpimitta 92 metriä ja kapasiteetti 2,3 megawattia”. Vieressä seisoo ensimmäisen myllyn kaksoisveli, joka sekin on maksanut 10 miljoonaa euroa. Teut kertoo, että hän maksaa 70.000 euroa vuodessa vuokraa tontista ja korkoja lainastaan, mutta silti ansaitsee riittävästi voittoa sijoitukselleen.

Kiinassa ja Intiassa on päinvastainen suunta. Näissä maissa rakennetaan 450 uutta hiilivoimalaa, joiden kapasiteetiksi lasketaan 500 gigawattia.

”Me laskemme edelleen käynnistävämme laitoksen vuoden 2020 alussa”, kertoo Telöken. ”Tähän mennessä politiikka ei ole kertonut selväsanaisesti, ettei näin tapahtuisi”, hän jatkaa.

Aika näyttää kumpi on oikeassa ja painoarvoisempi ministeri vai herra Telöken edustama yritys.

 

Kiitos

Hämis

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Saksan energiamurroksen dramatiikkaa!

Kommentti