Euroopan Unioni pakotetaan muuttamaan pakolaispolitiikkaansa?

Mediatietojen mukaan Euroopan Unioni on haastettu Haagin kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC) vastaamaan ihmisoikeusrikkomuksista harrastamansa pakolaispolitiikan takia. Kahden tunnetun ihmisoikeusasianajajan nostama kanne syyttää EU:ta välimerellä tuhansien pakolaisten hukkumisesta. Asianajajat ovat koonneet 245–sivuiseen raporttiinsa ”mahdollisia todisteita” muista rikoksista ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia vastaan.

Ihmisoikeusasianajajien ryhmää johtaa Omer Shatz, joka on kotoisin Tel Aviv:ista ja espanjalainen Juan Branco. Omer Schatz on profiloitunut Israelin syrjimien palestinalaisten suojelijana ja tukijana. Schatz on jäsen Global Legal Action Network – järjestössä, joka on nostanut useita kanteita EU:n pakolaispolitiikan uhrien puolesta EU:ta vastaan. Järjestö tekee tiivistä yhteistyötä lääkärit ilman rajoja–järjestön kanssa. GLAN:in LinkedIn–sivulla kerrotaan järjestön tekevän yhteistyötä myös George Soroksen Open Society Institute–järjestön kanssa. Schatz:in kakkosmies Branco kirjoittaa ranskalaiselle Le Monde Diplomatique–lehdelle ja kuuluu Julian Assangen ja Wikileaks–sivuston läheisiin neuvonantajiin.

Syytökset

Asianajajien mukaan EU-virkamiehet ovat osasyyllisiä Libyassa pakolaisleirillä tapahtuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Syytöskirjelmä pyrkiin todistamaan, että leireillä on tapahtunut EU:n valvonnan alla ”epäinhimillisiä tekoja, vangitsemisia, murhia, orjuuttamista, kidutusta, raiskauksia, vainoamisia ja väkivaltaa”.

Saksan hallitus on reagoinut syytöksiin tiedottajansa Steffen Seibert:in suulla: ”Jokainen kuolema on liikaa”.

Saksan Vasemmisto on ilmoittanut tukevansa kannetta, koska Saksan hallitus on ollut tietoinen Libyan tapahtumista ja jopa rahoittanut kyseisiä pakolaisleirejä. Linke–puolueen johtaja Katja Kipping on huolissaan hylätyn turvapaikkahakemuksen saaneiden palauttamisesta Libyaan maan ihmisoikeustilanteen takia. Kipping näkee haasteessa mahdollisuuden painostaa EU:ta höllentämään pakolaispoliitiikkaansa.

Syyllisiä merikuolemiin ovat kuitenkin ensi kädessä ihmissalakuljettajat, jotka lähettävät ihmisiä merimatkalle matkaan kelvottomilla aluksilla. Näillä veneillä pääsee pahimmissa tapauksissa vain muutaman kilometrin rannasta, jossa odottaa vapaaehtoisjärjestöjen pelastuslaivat, joilla pakolaiset kuljetetaan Eurooppaan.

Italian hallitus tutkii NGO–alusten ja Libyan salakuljettajien yhteistyötä salakuljetuksen järjestämisessä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin

ICC:n kanta esitettyihin syytteisiin ja mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin on vielä hämärän peitossa. Tuomioistuin on tähän mennessä keskittynyt vain yksittäisten oikeustoimikelpoisten henkilöiden tekemiin rikoksiin, joten koko Euroopan Unionia koskeva kanne olisi kattavuudeltaan ennen näkemätön ja vaikutuksiltaan kauaskantoinen ennakkotapaus.

 

Kiitos

Hämis

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s