Eurooppa vahtii coronakaranteenia miehittämättömillä ilma-aluksilla

Euroopan maat vahtivat kansalaisiensa liikkeitä miehittämättömillä ilma-aluksilla droneilla. Euroopan maista ainakin Ranska, Italia, Iso–Britannia, Belgia ja Espanja käyttävät droneja coronakaranteenin valvontaan. Euroopan ulkopuolista maista on Intialla, Indonesialla, Malesialla ja yhdistyneillä arabiemiraateilla ja tietysti Kiinalla dronet valjastettu kansalaisten liikkeiden valvontaan. Nyt myös Saksa on aloittanut dronevalvonnan useissa suurkaupungeissaan.

Ranskan dronet käskyttävät kansalaisia

Ranskassa poliisi on kerännyt dronevalvonnasta kokemusta jo hetken aikaa. Dronet kiertelevät metropolien ja kaupunkien kuten Pariisi ja Nizza bulevardeja sekä puistoja. Ranskan poliisin käyttämät dronet ohjeistavat kansalaisia verbaalisesti mm. ”Muistakaa suojaetäisyydet” ja ”Lähtekää kotoanne vain pakottavassa tarpeessa” lauseilla.

Pariisin poliisin tiedottaja Didier Lallement kertoo, ettei dronen käytössä ole suuria ongelmia. ”Ajoittain linnut hyökkäävät dronen kimppuun, mutta muuten toiminta on vaivatonta”. Hän korostaa myös, ettei dronet poista poliisin tarvetta, mutta lentolaitteet ovat käteviä informaation kerääjiä.

Saksa mukaan dronevalvontaan

Saksassa dronevalvontaa harrastetaan ainakin Berliinissä ja Düsseldorfissa, jossa dronet kehoittavat kansalaisia poistumaan kaduilta. Saksan poliisi kerää droneilla ensisijaisesti tietoja, mutta lentolaitteisiin asennetuilla kovaäänisillä voidaan myös levittää tietoa uusista määräyksistä.

Saksan dronekäyttö on vielä vähäistä, mutta kaupunkien ja kuntien poliisivoimat harjoittelevat valvonnan käyttöönottoa aktiivisesti. Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa poliisi testaa Dortmundissa ja Düsseldorfissa ”kerätäkseen informaatiota terveyden vaarantavista turvavälirikkomuksista”, kuten osavaltion sisäministeri kertoo Der Tagesspiegel – lehdelle. ”Suosituille kokoontumisapaikoille kerääntyviä ryhmiä kehoitetaan hajaantumaan dronekuulutuksilla”, kertoo tiedottaja. Poliisin kokemukset dronevalvonnasta ovat olleet positiivisia.

Bayernin osavaltio vahtii Saksan ulkorajoja lentolaitteilla mm. rajakontrollien vuoksi moottoriteille muodostuneita ruuhkia valvotaan droneilla. ”Dronet käteviä helikopterin korvaajia ruuhkien arvioimisessa” kertoo Bayerin sisäministeri, ”kaiutinsanomia ei välitetä droneilla”.

Berliinin poliisilla on vain kaksi dronea käytössään, mutta kansalaisten ohjeistaminen kaduilla tapahtuu vielä poliisivoimien henkilökohtaisella panoksella. Sama ongelma kaluston vähäisyyden kautta vaivaa myös Hampuria.

Baden-Württembergissä odotetaan liittotasavallan laajuista lainsäädäntöä, josta vastaa Saksan hallitus kansleri Merkelin johdolla. ”Voimassa olevan lainsäädännön kautta voidaan toimia tehokkaammin ja nopeammin. Lainsäädäntö toimii myös psykologisen vaikutuksen kautta, jopa ilman lentolaitteita”, kertoo osavaltion sisäministeri.

Muut Euroopan maat

Iso–Britanniassa poliisin dronevalvontaa arvostellaan suureen ääneen. Kansalaiset eivät ymmärrä poliisin dronekuvien käyttötarkoitusta, jossa kuvia on merkitty ”Not Essential” (ei tarpeellista) merkinnällä ja käytetty kansalaisille esimerkkinä julkisuudessa. Iso–Britannian poliisi voi rangaista toituvista rikkomuksista tuhannen punnan sakolla.

Kiina ja muut

Kiinasta levinneet videot näyttävät miten dronenpilotti keskustelee kansalaisen kanssa dronen välityksellä. Pääosin dronen tiedotukset ovat kuitenkin nauhoitettuja tiedotuksia, joita kaiutetaan jatkuvalla toistolla lentolaitteen matkatessa kaupunkin katujen yllä.

Intiassa kerrotaan joitakin malleja varustetun ruiskutuslaitteistoin, joilla voidaan suihkuttaa desifiointiaineita. Tälläisiä droneja on kuvattu intialaisien slummien yläpuolella.

Kiinassa dronen käyttö on lisääntynyt jopa kuljetuksissa. Vanhukset voivat tilata lääkkeensä koti–ikkunalle ja jopa sairaalat saavat täydennysta droneilla, jotka ovat nopeampia, kuin autot.

Saksa myönteinen kuljetusdronejen käyttöön

”Erityisesti lääkkeiden kuljetuksissa drone on ehdottomasti nopein keino ja suotava vaihtoehto. Tämä vaihtoehtoinen kuljetustapa voisi tuoda suuren helpotuksen monille ihmisille ja jopa pelastaa henkiä”, sanoo asianajotoimisto Luther:issa työskentelevä asianajaja Gernot-Rüdiger Engel, joka on Saksan liittotasavallan liikenneministeriön asettaman dronelautakunnan jäsen.

”Dronet voisivat toimia tälläissä erikoistilanteissa erittäin tehokkaasti. Voin hyvin kuvitella, että drone tuo tärkeitä tarvikkeita suoraan olohuoneen ikkunalle ilman asiakkaan tarvitsee poistua kotoaan tai toimittaja tuo mukanaan viruksia”, sanoo Engel.

”Vaikka poliisi saa käyttää droneja kaupungeissa törmätään tavarakuljetuksissa EU–sääntöjen asettamiin rajoihin. Saksan kaupunkiolot ovat yleensä ahtaampia, kuin säädökset edellyttävät ja tätä ei muuta edes poikkeustilat”, kertoo asianajotoimisto Lutherin terveydenhuoltoasioista vastaava Cornelia Yzer.

(Yzer on siirtynyt nykyiseen tehtäväänsä Berliinin taloussenaattorin (2012-2016) tehtävistä, jota ennen hän toimi Tutkivien lääketuottajien liitossa (1997 – 2011). Yzer on toiminut politiikassa, myös valtiosihteerinä liittotasavaltatasolla vuosien 1992 ja 1997 välillä)

 

Kiitos

Hämis

 

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s