Saksan ulkoministeriö myöntää salaisuudet GCM-sopimuksen tiimoilta!

Saksalainen Der Tagesspiegel–lehti on piinannut Saksan ulkoministeriötä GCM-sopimuksen neuvotteluasiakirjojen tiimoilta vuoden 2018 alkutalvesta alkaen. Lehden otsikko 12.11.2018 kertoo, että ”Hallitus kieltäytyy kommentoimasta pakolaissopimusta”. Tuolloin Saksan ulkoministeriö perusteli neuvotteluasiakirjojen luovuttamiskiellon ”luottamuksellisuudella”. Nyt Der Tagesspiegel on saanut tahtonsa läpi ja asiakirjat on luovutettu lehdelle, tosin täynnä mustilla laatikoilla sensuroitua tietoa!

Mitä tämän sopimuksen sisällössä on näin vaarallista?

Ulkoministeriö myöntää sopimuksen neuvotteluiden olevan osittain salaisia.

Saksan ulkoministeriö on myöntänyt, että osa GCM–sopimuksen neuvotteluista ja osapuolien vaatimuksista on salaista tietoa. Näiden salaisuuksien joukkoon kätkeytyy Saksan neuvottelijoiden eri maille tai liittoutumille tekemät myönnytykset. Tämä tarkoittaa, että New Yorkissa käydyistä kansainvälisistä neuvotteluista ei saa täydellistä kuvaa. Neuvotteluissa oli salaisiksi luokiteltuja istuntoja, joista ei kukaan saa mitään tietoa. Saksan ulkoministeriön mukaan tämä ”on täysin normaalia”.

Tämä tieto asettaa Saksan hallituksen omituiseen valoon, koska neuvotteluiden läpinäkyvyyttä on korostettu koko asian esilläolon ajan. Saksan AfD-puolueen tekemään parlamenttaariseen kysymykseen hallitus vastasi vuonna 2018 itsevarmasti avoimuutta korostaen: ”Neuvotteluita voivat seurata paikanpäällä kaikki kiinnostuneet”. Myös medialle ulkoministeriö on esittänyt järkähtämättömän kannan, että ”neuvottelut ovat julkisia ja paikalle on kutsuttu mm. erillaisia kansalaisjärjestöjä”.

Jotkut EU-maat kieltäytyivät sopimuksesta.

Saksan vanavedessä Suomi oli yksi 151 allekirjoittaneen YK-jäsenmaan joukossa joulukuussa 2018 New Yorkissa. GCM-sopimuksen (Globaali sopimus turvallisesta, järjestelmällisestä ja jatkuvasta maahanmuutosta) ulkopuolelle jättäytyi suuri joukko EU-maita ja useita EU:n ulkopuolisia maita, joiden mielestä sopimus uhkasi valtiollista itsemääräämisoikeutta.

Sopimuksen tiimoilta käyty keskustelu niin Saksassa, kuin Suomessa noudatti samaa kaavaa. Hallitusrintama syytti julkisuudessa kulkevia kriittisiä ääniä valheiksi ja oppositio syytti hallitusta salailusta. Saksan AfD-puolue nosti sopimuksen neuvottelun salailua esiin aktiivisesti poliittisessa keskustelussa ilmeisen oikeutetusti, kuten tällä hetkellä näyttää.

Neuvotteluasiakirjat vain osittain julkisia.

Tärkeimmät tiedot sopimuksesta välitettiin medialle vain taustakeskusteluissa. Julkista tiedotetta ja muuta julkaistavaa taustatietoa neuvotteluista Saksan ulkoministeriö ei suostunut antamaan median toistuvista pyynnöistä huolimatta. Salaisuuden verhot peitti erityisesti Saksan delekaation eri neuvottelutahoille, kuten valtiot ja kansalaisjärjestöt, tekemiä myönnytyksiä.

Der Tagesspiegelin sitkeys ja Saksassa olevan ”informaation vapauslaki” (IFG) toi tuloksen ja ulkoministeriön oli luovutettava asiakirjat, joissa on edelleenkin mustia laatikoita neuvottelukumppanien salaamiseksi. Kuitenkin asiakirjasta käy ilmi, että EU-maat ovat joutuneet tekemään suuria kompromisseja muiden neuvottelutahojen miellyttämiseksi ja estääkseen koko sopimuksen kaatumisen neuvottelupöydässä. Nämä kompromissit johtuvat asiakirjan mukaan joidenkin maiden ”maximaalisista vaatimuksista”, joiden mukaan sopimuksen tulisi saavuttaa lainvoimaisuus sekä sitovuus ja sen tulisi ”parantaa huomattavasti laittomien siirtolaisten oloja ja oikeuksia”.

Der Tagesspiegelille luovutetusta asiakirjasta käy kielitaidottomallekin selväksi, että koko asiakirjan julkistaminen ei tule kysymykseen. (Linkki)

Kiitos

Hämis

 

Lähteet: Der Tagesspiegel: (1) (2)

Lisätietoa GCM–sopimuksesta Kansalainen.fi

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Saksan ulkoministeriö myöntää salaisuudet GCM-sopimuksen tiimoilta!

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s