”Yhdellekään avustavalle maalle ei aiheudu tappioita, tämä on varmaa.”

Otsikon lauseen (1) kuulimme Keskusta-puolueen komissaarin Olli Rehnin suusta vuonna 2010, kun Euro-kriisi räjähti käsiin. Tuon hetken jälkeen on Kreikkaan syydetty 240 miljardia talousapua surullisen kuuluisien SPD-takuutusten keralla. Kaikki tietysti Kokoomuksen „hei me tienataan tällä“ suostumuksella.

Kreikan Samaraksen johtaman hallituksen tilanne on muodostunut niin ahtaaksi, että Samara on tarttunut viimeiseen oljenkorteen. Samaras äänestyttää uudesta presidentistä osoittaakseen suosionsa kestävän pääministerin pestin. Tätä luonnehditaan epätoivoiseksi urakaksi, jolla siirretään väistämättömiä vaaleja hieman tulevaisuuteen.

„Taloudellinen kehitys ottaa hitaita askelia kohti toipumista. Meidän pitäisi palautua kestävän kasvun polulle nyt tai piakkoin.“ Laukaisi aikoinaan Kepun Olli komissaarina. (1)

Tätä Ollin ennustamaa hetkeä emme ole saavuttaneet neljän vuoden ahkeran säästämisen ja auttamisen mukana. Kreikan pörssit reagoivat uutiseen kohtalon vaaleista romahduksella. (2) Viikolla 9-12.12 Ateenan pörssi menetti 20% arvostaan. Rahalla mitattuna 13 miljardia. Tämä tuskin auttaa saavuttamaan Ollin aikoinaan asettamaa maalia. Pahanilmalinnut voisivat ennustaa jatkuvaa suuntaa Ateenan pörssille tulevina yhdeksänä päivänä ja noususuuntaa Kreikan koroille. Kreikan kymmenvuotisen valtiovelkakirjan korot ponkaisivat ylös ja saavuttivat 7,751 prosenttia kaupankäynnin loppuun mennessä. (3) Joulun pyhät antavat Kreikalle ja Euroopalle kaivatun hengähdystauon, koska pörssi on kiinni 24-26.12.

Samaras on hakenut presidenttiehdokkaakseen oman puolueensa vanhan mepin Stavros Dimas:in, joka ei kyselyiden mukaan tule saavuttamaan vaadittua 180 edustajan kannatusta. Samaraksen hallituksen äänet ovat vain 155 ja SIRIZAn, Kultaisen Sarastuksen, Dimar:in sekä KKE:n ei odotetaa tukevan Samarasta. Samaraksen voi pelastaa pinteestä vain „Riippumattomien Kreikkalaisten“ (ANEL) äänet. Ongelma on, että tässä ryhmässä on vain 24 edustajaa ja heti ehdokkaan julistuksen jälkeen ryhmän johtaja Mimis Androulakis ilmoitti, ettei tue ehdokasta.

Ensimmäinen äänestys on 17.12 ja tässä äänestyksessä tulisi Dimasin taakse asettua 200 edustajaa, joka on ehdottomasti liikaa vaadittu. Kolmannenkin äänestyksen 180 edustajaa näyttää tällä hetkellä kovalta tavoitteelta, mutta Samaras voi vielä vaihtaa ehdokastaan enemmän „keskustaoikestolaiseksi“ kosiakseen ANEL:in suosiota.

Tosiasia on että Kreikassa tullaan mitä suuremmalla todennäköisyydellä käymään uurnilla ensi keväänä. Nämä vaalit tulee kyselyiden mukaan voittamaan suvereenisti Alexis Tsipraksen johtama SIRIZA puolue ja näin Kreikka saa melkoisen vahvan sosialistihallituksen. Tsipras on luvanut nostaa pohjapalkan 750 Euroon, palauttaa eläke-ehtoja ja peruttaa irtisanomisia kriisiä edeltäneelle tasolle. Lisäksi Tsipras on kertonut irtauttavansa Kreikan troikan ohjelmasta ja vaatia leikkauksia velkataakkaan. Tämä leikkaus kohdistuisi ensikädessä Euro-maiden ja EKPn käsissä oleviin velkoihin, jotka näkyvät suoraan jopa Suomessa, vaikka Olli aikoinaan muuta väitti. Tietysti samalla päästään kokeilemaan miten Jutta Urpilaisen takuutukset toimii, vai joutuuko ne pantiksi EU-byrokratiaan tappioiden kattamiseksi.

Ollin oppivuodet on edessä melkoisella varmuudella ja Jutan reikäisten sukkien toivotaan pitävän lupauksensa, kun Kreikka siirtää EUn joko tulonsiirto-unioniksi tai itsensä ulos Eurosta.

Loppu kevennykseksi pari lainausta aiheeseen EU:n verokiertoon erikoistuneelta päällysmieheltä Junckerilta.
„Minä uskon, että kreikkalaiset tietävät mitä väärin äänestäminen tarkoittaa Kreikalle ja Euro-alueelle“, „En halua, että Kreikassa tulee valtaan extremistisiä voimia“ ja „Minä toivon, että Kreikassa on edelleenkin johdossa henkilöitä, jotka ymmärtävät eurooppalaisen prosessin välttämättömyyden“

Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta. FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen

Linkit:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/04/15/rehn-kreikan-auttajat-eivat-joudu-turmiolle/20105325/12
http://www.zougla.gr/money/article/ftera-ekanan-13-dis-se-mia-evdomada
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Athener-Boerse-bricht-ein-article14121761.html
http://www.sofokleous10.gr/top-story/290459-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF
http://www.zougla.gr/money/article/i-apili-tou-grexit-mpori-na-peripleksi-tin-posotiki-xalarosi-apo-tin-ekt
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/12/13/eu-juncker-warnt-griechenland-vor-falschem-wahlergebnis/

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s