Seitsemän asiaa, jotka on syytä tietää Ramadanista.

Suuressa osassa muslimista maailmaa alkoi 6.kesäkuuta paastokuukausi Ramadan. Toimituksemme otti selvää seitsemästä tärkeimmästä asiasta Ramadanin ympäriltä.

Ramadan_Dinner_2005-11-07-wikipedia

  1. Käsite Ramadan.

Ramadan (‏رمضان) tulee itsestään selvästi Arabiasta ja koostuu kahdesta sanasta Rama ja Dan. Rama tarkoittaa arabiaksi Margariinia tai rasvaa yleensä (ei pidä sekoittaa intialaiseen Rama-jumalaan) ja Dan osa tarkoittaa „myöhemmin“ (ei pidä sekoittaa japanilaisien itsepuolustuslajien luokitus Daneihin tai suomalaisugrilaiseen bile-Daniin). Kokonaisuutena sana Ramadan siis tarkoittaa „rasvaa myöhemmin“.

2919354714_998bb573b9

  1. Säännöt

Ramadanin aikana Muslimit, Moslimit, Islamistit, muslimistiset Kristityt, juutalaiset Muslimit ja kreikkalais-ortodoksiset Islamokoptit välttävät syömistä auringon noususta auringon laskuun kuukauden ajan. (Moottoripyöräilijöiden nielemiä kärpäsiä lukuunottamatta.) Syömisen lisäksi on kiellettyä myös juominen (lukuunottamatta kuolaa), tupakointi (lukuunottamatta cannabis-sätkät) ja sukupuoliyhdyntä (lukuunottamatta: Heavy Petting). Sääntöjen ulkopuolelle on laskettu sairaat, vanhukset, lapset, matkaavat ja raskaana olevat. Siis matkustavat raskaana olevat yli 90-vuotiaat lapset voivat istua alas ja syödä mitä löytävät edestään.

images

  1. Ajankohta

Ramadan sijoittuu islamistisen kuukalenterin yhdeksännen kuukauden kohdalle ja vaihtaa paikkaa vuosittain. Ramadanin ajakohta on erittäin yksinkertaista laskea. Nykyinen vuosiluvun seitsemäs potenssi jaetaan profeetta Mohammedin syntymävuodella. Tulos kerrotaan Mekkan vuosittaisella kävijämäärällä (miinus kuolleeksi tampatut) ja jaetaan Kuun ja Saturmuksen muodostaman kulman Cosinilla. Karkausvuotena laskukaavaa käytetään luonnollisesti päin vastoin.

alki

  1. Historia

Virallisesti profeetta Mohammed toi Ramadanin Islamiin vuonna 620. Historialliset dokumentit tosin kertovat kreikkalaisesta fitneSS-gurusta, ravitsemusterapeutista ja personaltrainerista Alkibiadesista. Alkibiadesin fanien kerrotaan noudattaneen kuukauden kestänyttä paastoa jo 287 ennen Kristuksen syntymää. Traagisen tarinasta tekee se tieto, että Alkibiades oli matkalla patenttitoimistoon, kun hänet söi keskellä paastokuukautta vapaaksi laskettu Hydra. Patentista saamatta jääneet lisenssimaksut olisivat pelastaneet Kreikan sadoilta konkursseilta, tukipaketeilta ja näin ollen Euro olisi iloinen asia, jolla olisi edelleenkin ostovoimansa.

Midnight_sun

  1. Pohjoiset muslimit

Pohjoisen pitkät päivät asettavat Ramadania viettävät Muslimit suunnattoman haasteen eteen. Muslimit Skandinaviassa, Kanadassa, Grönlandissa, Venäjällä ja Alaskassa, joutuvat paastoamaan huomattavasti pidempään, kuin etelässä hikoilevat Muslimit. Tähän ongelmaan ei ole muuta ratkaisua kuin pyytää kyseisien maiden sosiaalihuollosta matkalippua, terveydellisiin syihin vedoten ja palata etelään. Tätä suositellaan kaikille, jotka asuvat napapiirin yläpuolella.

Currywurst_mit_pommes

  1. Pikaruoka porsaanreikä

Ruoka-aineet, joita tarjoillaan McDonaldsin, Hesburgerin tai tavan nakkikioskin myyntitiskien yli ei Islamistisen lain, kuten ei myöskään yleisen ihmiskäsityksen, mukaan käsitetä ravinnoksi. Siksi näitä mössöjä saa syödä napansa turvoksiin.

502103

  1. Paasto maailmalla

Myös Kristityt tuntevat paaston, vaikkakin vain kuulopuheilta. Useimmat Kristityt paastoavat nukahtamisen ja heräämisen välisen ajan. Extrempaastojen harrastajat ovat menneet äärimmäisyyksiin, kuten otsikkokuvasta käy ilmi.

Paastoaminen on erittäin suosittua maissa, kuten Somalia, Etiopia tai Pohjois-Korea. Näissä ja useissa muissa maissa sitä ei kutsuta nimellä Ramadan, vaan Ramaton!

 

 

Kiitos

Hämis

Yksi vastaus artikkeliiin “Seitsemän asiaa, jotka on syytä tietää Ramadanista.

  1. 2. Oliko jopa niin, että ääriislamisti ei sylkeääkään niele ramadanian aikana?

    5. Neuvoa päivän paaston lopettamiseen voidaan Sohjolassa kysyä paikallishihulilta…eikun imaamilta ja hups… paastossa voidaan noudattaa Mekan auringon nousu- ja laskuaikoja.

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s