Öljyä ja konkursseja.

Naton lehdistökioski Welt – lehti Saksasta (1) ennustaa Venäjän kaatuvan koko mitaltaan seuraavan 18 kuukauden aikana, koska öljyn hinta ja laskevat öljytulot. Tämä propaganda on ymmärrettävää tai tulee ainakin loogiseksi, kun katsoo oheisen videon selityksen miten Saksan transatlantisia suhteita on aikojen saatossa syvennetty ylettymään mediamoguleiden salonkeihin.

Toisaalta Welt-lehden analyysi kertoo Ruplan arvonlaskusta ja kriittisistä öljynhinnoista. Tällä „kriittisellä“ uskoakseni tarkoitetaan budjetoitua hintaa, jolla valtio on laskenut tulojaan eikä niinkään tuotantohintaa, joka on mielestäni tärkeämpi vertauskohta. Valtion budjeteista on huomattavasti helpompi säästää, varsinkin kun valtiolla on oma keskuspankki ja raha.

Tuotantohinnat maailmalla käyvät selväksi seuraavasta käppyrästä, jonka lainasin täältä (2):

Grafik-Öl

DWN-artikkelista käy ilmi, että Venäjän on helpompi kestää pitkäänkin kestävä hinnanlasku, kuin USA:n. Tässä on kerrassaan mainio esimerkki kahden lehden uutisoinnista samasta aiheesta. Welt-Natokioski vs. Riippumaton media.

Kumpi voittaa, jää ratkaistavaksi totaalisessa öljysodassa!

Tähän mennessä öljysodan jalkoihin on jäänyt edellisen grafin mukaan suurin osa öljyntuottaja maista. Venezuelan (4) kaatumisesta kaaokseen nautitaan valkoisen talon käytävillä melkoisella varmuudella, mutta Saudien ongelmat läheisenä liittolaisena Lähi-Idässä aiheuttavat pikaisen tunnelman laskun. Saudit ovat myös ongelmissa, vaikka heidän tuotantohintaan on vielä matkaa. DWN-julkaisu kertoo, että Saudit kotouttavat sijoituksiaan saadakseen käteistä toimintaansa. Kyseessä on 50 – 70 miljardin potti (3), joka ei maailman mittakaavassa ole mitään, mutta perhosen siivenisku saattaa aiheuttaa tornadon.

Kuka tästä kaikesta kilpailusta hinnalla hyötyy ja miksi se tehdään ?

Missä logiikka, kun kaikki näyttävät kärsivät masokistisesti omista toimistaan ja samalla nauravan sadistisesti naapurin kärsimykselle, jonka toivoo olevan omaansa kovempi ?

Yleensä näihin kysymyksiin on kaksi vastaussuuntaa. Ensimmäiseksi voisi uskotella, että Saudit aloittivat hintakilvan tuhotakseen jenkkien fracking-teollisuuden ja vastaväite olisi että juuri fracking-teollisuuden unelma ja odotukset toivat liikatarjontaa tai ainakin loivat mielikuvan liikatarjonnasta. Valtamedia sen sijaan tyrkyttää maailmantalouden yleistrendiä ja kysynnän laskua syyksi, jotka tekivät tepposet öljyn hinnalle.

Mitkä ovat USA:n intressit öljyn alhaisen hinnan suhteen ?

1. Nouseva sisämarkkinoiden ostokyky, vaikka tässä on otettava huomioon, että jenkit kuluttavat paljon Kiinassa/Saksassa/Japanissa/Koreassa tuotettuja tavaroita.
2. Venäjä ei kykene ostamaan lisää kultaa
3. Arkkivihollinen Venezuela on konkurssissa
4. Saksalainen ja japanilainen säästöteknologia ei saa jalansijaa markkinoilla

Mitkä olisivat USA:n hyödyt korkeamman öljyn hinnan aikana ?
1. FED voisi painaa enemmän Dollareita, kun petrodollarin kysyntä kasvaisi
2. Kotimainen Fracking-teollisuus voitaisiin elvyttää
3. Saudit eivät myisi dollarireservejään ja rahasto-osuuksiaan pois
4. Jenkkien öljyfirmat maksaisivat enemmän veroja
5. Inflaatio nousisi ja jenkit voisivat tehdä lisää velkaa

Kuka siis voittaa ja kuka häviää tässä absurdissa ylösalaisin paradoksisen politiikan myllyssä, jossa ei ole logiikkaa edes siemeneksi ?

Taistossa, jossa öljyn hinta ruoskii kaikkia osallisia tuottajamaita yhtälailla. Taistelussa jonka seurauksena hintasodasta on siirrytty jo aikoja sitten kauppasotaan, josta taas ei ole pikä matka oikeaan sotaan. Sotaan jolla USA on tähän mennessä koko historiansa ajan pelastanut kaatuvan taloudensa……………….

Kello käy!  Tik, tak, tik, tak………. Kenen joukoissa seisot ?

Sodan vai rauhan ?
Kiitos
Hämis
Linkit:
1. http://www.welt.de/wirtschaft/article151360967/Russland-ist-in-18-Monaten-am-Boden.html
2. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/01/24/russland-kann-oelpreis-unter-20-dollar-leichter-verkraften-als-die-usa/
3. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/01/26/oelpreis-verfall-saudi-arabien-loest-weltweit-wertpapier-depots-auf/
4. http://de.sputniknews.com/wirtschaft/20160122/307285523/venezuela-kolumbien-ecuador-erdoel-selbstkostenpreis.html

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s