„Meillä on suunnitelma, joka vie hyvään suuntaan“.

Kreikan valtiovarainministeri Efkleidis Tsakalotos (1) kävi juttelemassa Suomen valtionvelkojenhoitajan Alex Stubbin kanssa. Nämä kaksi talouden suurmimestä joivat kupposet kuumaa ja tulivat hymyilemään kameroille.

Tsakalotos sanoi YLEn mukaan: „En usko, että sitä riskiä enää on. Suunta kääntyi kesällä ja meillä on nyt suunnitelma siitä miten pääsemme kriisistä ulos“ ja toivoi, että: „Solidaarisuuden ja yhteistyön pitäisi olla eurooppalaisen yhteistyön peruskivet seuraavat vuodet“

Medän helppoheikkimme Stubb hymyili seuraavaa: „Olemme menossa oikein hyvään suuntaan ja meillä on täysi luottamus Kreikan nykyhallitukseen.“

Näiden kahden talousneron lausahduksista otetaan käsittelyyn ns. yhteinen linja, joka pitää sisällään Stubbin „oikein hyvä suunta“ ja Tskanlotosiksen „meillä on suunnitelma“. Näistä saadaan herrojen yhteinen julkilausuma: „Meillä on suunnitelma, joka vie hyvään suuntaan“.

Kurkataan tuon suunnitelman kulisseihin ja mikä on muuttunut sitten „kesän käännekohdan“.

Kenties joku muistaa, että Kreikan valtiolta jäi maksamatta 1,6 miljardin lasku IMF:lle. Tämän vahvisti jopa EVM kolmas heinäkuuta. Ehkä tämä oli se „käännekohta“ josta Taskalotos mainitsi lauseessaan. Tuohon hetkeen, siis „Käännekohtaan“ mennessä Kreikkaan oli paiskattu 332 miljardia, joka vastasi 185% osuutta maan BKT:stä.

ifo7

Saksalla oli piikissä 86,5 miljardia, Ranskalla 66,1, Itävallalla 9,1 ja Suomella n. 6 miljardia, riippuen keneltä kysyy. Avustuspakettien antamisen jälkeen Kreikka on menettänyt nejänneksen BKT:stä ja työttömyys on noussut yli 25%. Tämä tieto siis „käännekohdan“ 2015 kesä ajalta.

ifo9

Jos kesä oli käännekohta luulisi sen olevan näkyvillä joulukuun 2015 lopulla. Suunnitelma oli ilmeisen onnistunut, mutta kuka voitti ? Pelissä oli 40 miljardia, josta pelasivat Syriza, IMF, EKP, EU-komissio, EVM ja Kreikan kansalaiset.

Ensimmäinen erä käytiin jo lokakuussa, kun EKP ilmoitti, että suunnitellun 25 miljardin pankkituen sijään tarvittiinkin vain 14,4 miljardia Euroa. Marraskuussa ilmoituksesa luki että rahaa tarvitaan vain 5,7 miljardia. Suunnitelma, josta talousihme Stubb puhuu on todella ihme. Vai mitä häh ?

Ihmeen kummisetinä riehui isoja nimiä. Brookfield Capital Partners, Capitals Group, Fairfax, Highfields Capital Managemet, Pimco, WLR Recorvery Fund ja Wellington. Näiden vesseleiden heiluttaessa kehtoa neljän suurimman kreikkalaispankin arvo mureni murto-osaiin alkuperäisestä.

Tätä kummisetien peliliikettä ennen oli kentällä käynyt kuvioluistelemassa EVVM, joka osti 2013 Kreikan ja EUn kansalaisten verorahoilla esim. National Bank of Greece osakkeita 4,29 Euroa kappale. Kummisedät ostivat ne 2 centtiä kappale.
Piräus Bank osakkeet siirtyivät EVVM-salkkuun vuonna 2013 Euro seitsemänkymmentä senttiä kappale ja Kummisedät osti ne 0,3 centtiä.
Alpha Bank oli 2013 neljänkymmenenneljän centin arvoinen, nyt kummisedät nauraa neljän centin edestä.
Eurobank:illa on lasku alkoi 1,54 € ja loppui 0,01 € kummisetähintaan.

 

Tämä kaikki sen jälkeen, kun pankkeihin oli survottu 50 miljardia EU-veronmaksajien rahoja. Tsipraksen hallitus laski pankit käsistään pilkkahintaan ja Kreikan valtionomistus putosi 54% tasolta 17% tasolle.
„En usko, että sitä riskiä enää on. Suunta kääntyi kesällä ja meillä on nyt suunnitelma siitä miten pääsemme kriisistä ulos“ ?

„Olemme menossa oikein hyvään suuntaan ja meillä on täysi luottamus Kreikan nykyhallitukseen.“ ?

Kiitos
Hämis
Kreikan tulevista laskuista vaan sen verran, että viikottain on jotain roikkumassa, mutta niistä joskus toiste…..

Linkit:
1. http://yle.fi/uutiset/kreikan_euroero_ei_ole_enaa_riski__meilla_on_nyt_suunnitelma/8585574

Yksi vastaus artikkeliiin “„Meillä on suunnitelma, joka vie hyvään suuntaan“.

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s