Moniosaajia vai miniosaajia ?

Suomen mediat hehkuttavat maahan saapuvien pakolaisten koulutusta. „Suomeen tällä hetkellä saapuvat tuhannet turvapaikanhakijat ovat työmarkkinoiden näkökulmasta hyvää ainesta, kirjoittaa Karjalainen.“ (1)

Ministeriöt ja virastot syöttävät lehdistölle tätä mantraa: „- Lisäksi sota Syyriassa on kamaluudesta huolimatta jatkunut vasta joitain vuosia, eikä se ole ehtinyt vielä tuhota osaamisen tasoa. Irakissa koulutustausta taas riippuu hyvin paljon siitä, miltä alueelta tulija on kotoisin, neuvotteleva virkamies Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.“ (1) Sonja arvioi, että turvapaikan hakijoiden keskimäärin koulutustaso on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi kiintiöpakolaisilla.

SPR puolustelee toimintansa valmiilla insinööreillä ja lääkäreillä. (2)

Suomessa on siis kaikki hyvin. Ei syytä huoleen!

Mallinsa Suomi-media on varmasti ottanut Saksasta, koska tällä hetkellä Suomen viranomaiset eivät takuuvarmasti tiedä  tulijoiden tarinan vedenpitävyyttä. Saksassa on jopa kehuttu joka kuudennen olevan käynyt yliopiston. (3)

Die Welt- lehden artikkelissa tämän vuoden elokuulta esitetään korkeakoulututkinnon käyneeksi lopulta 15% tulijoista. Oppikoulua on käynyt 16% ja ammattikoulun läpikahlanneita oli 35%. Pelkällä kansakoulupohjalla oli liikkeellä 24% ja ilman kouluja taipaleelle oli lähtenyt 11%.

Nämä tiedot olivat pakolaisten itse antamia ja elokuulta.

Turkkilainen AFAD – järjestö on tehnyt oman tutkimuksensa pakolaisleireillä. Syyrian pakolaisista on tässä tutkimuksessa löytynyt (kuva) 16% lukutaidottomia, 8% ilman koulua, 35% olivat kahlanneet kansakoulun ja 22% oppikoulun läpi. Viimeinen viidennes oli paremmin koulutettuja. 11% omaa koulutuksen, joka vastaa Euroopan ylioppilasta ja 9% oli käynyt yliopistotason koulutuksen läpi.

Näitä tietoja IFO – instituutin tutkijat vertasivat Unescon tietoihin vuodelta 2009, siis ennen sisällissotaa. IFO – insituutin tutkijat huomasivat, että pakoon lähteneiden keskimääräinen koulutustaso on parempi, kuin Unescon koko maan tiedot. Tämä tukee EUroopan politikkojen EUforista tavoitetta saada koulutettua työvoimaa Unioniimme.

Mutta, mutta!

Eikö juuri nämä ihmiset ole niitä, jotka voisivat nostaa maansa sodan rauhoituttua uudelleenrakentamisen kautta uuteen kukoistukseen ?

Tekeekö länsimaat toista Syyrialle kohtalokasta virhettä sovitellessaan näitä ihmisiä oman systeeminsä rattaiksi ?
Kiitos
Hämis
Linkit:
1. http://www.ess.fi/uutiset/talous/2015/10/03/pakolaisesta-palkansaajaksi-yleisin-tyopaikka-siivousalalla-tulijoilla-usein-hyva-koulutus
2. http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204336-ei-hataa-valtio-maksaa
3. http://www.welt.de/wirtschaft/article145745112/Jeder-sechste-Fluechtling-ging-auf-die-Uni.html

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s