Bye bye paperi-Euro ?

Huhtikuun 13. päivä kirjoitin käteisen kieltämisestä, jota ehdotti Baader-pankin ekonomisti Ropert Halver. (1) Nyt on ilmestynyt uusia käteisettömän maailman puolestapuhujia. (2) Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter on heittänyt kehään uuden innovaation käteisen rahan rajoituksista. Hänen mielestä juuri nyt olisi aika rajoittaa kuluttajien käytössä olevat setelit viiden Euron ja Dollarin tasolle ja vetää sitä suuremmat setelit käytöstä. Tällä ratkaisulla saataisiin kuluttajalta poistettua EKP:n ja FED:in nollakorkolinjalta suojaava käteisen „patjan alla“ varastointi. Samalla pankkisysteemi saisi parannettua vakavaraisuusongelmaansa. Tätä ideaa myydään ihmisille turvallisuuden nimissä, koska sillä saataisiin rikollisuus, rahanpesu ja mustatalous „aisoihin“.

Buiter näkee kolme eri vaihtoehtoa toteutukseen. Käteinen tulisi kieltää ja valtiot voisivat verottaa käteistä, sekä kiinteät vaihtokurssit valuuttojen ja keskuspankkien välillä voitaisiin samalla purkaa. Käteisen käyttöä rajoitettaisiin mainitun viiden yksikön seteleihin. Kaikki muu kauppa tapahtuisi elektronisesti.

Tätä on jo ajettu sisään Sveitsissä, jossa eläkerahastot ovat kieltäytyneet maksamasta säästöjä ulos käteisenä, koska nollakorkolinjan, jopa miinuskorkolinjan ja vakavasti heiluvan finassimaailman uhkien takia ihmiset alkoivat siirtämään varojaan tallelokeroihin. (3)

Harvardin oppinut ekonomi Kenneth Rogoff on yhtynyt susien ulvontaan ja ehdottaa finassimaailman pelastukseksi käteisen kokonaiskieltämistä, koska tuolloin olisi mahdollista ajaa korot vielä vahvemmin miinukselle, joka hänen mielestään auttaisi elvyttämään taloutta. Kysymys onkin kenen taloutta, kun säästäjien ja tavallisen kuluttajan varat syövä vahva miinuskorko pääsisi todella jylläämään. Mies tuo myös esiin wanhan perustelun „kaiken“ rahaliikenteen kontrollin, jolloin valtion veronkanto helpottuisi, tehostuisi ja lisäisi talouden tervehtymisvauhtia. (4)

Itävaltalainen Wienin taloudenyliopisto on tutkinut käteisrahaliikenteen ja korttimaksuliikenteen kustannuksia ja todennut, että korttimaksuliikenne säästäisi satoja miljoonia vuositasolla. Tätä tietoa käsiteltäessä on kuitenkin otettava huomioon, että tutkimuksen tilasi ja maksoi „Bankomat-kortti“ firma „Payment Services Austria“ (PSA)! Tästä tutkimuksesta kertoo „Die Presse“. (5) Wienin yliopiston professori Guido Schäfer kertoo (PSA:n maksamana), että yksi käteismaksu maksaa keskimäärin 2,6 Centtiä ja korttimaksu 0,8 Centtiä. Keskimäärin käteismaksut on luokkaa 15 Euroa, joten keskimääräinen käteismaksu maksaa 40 Centtiä. Schäferin kolleega Hanns Abele on laskenut käteisettömän maailman olevan 150 – 300 miljoonaa halvempi, kuin setelimaailma.

Ruotsissa on keskustelua asiasta pidetty yllä jo viisi vuotta. (6) Syyt ja seuraukset ovat samoja. „Vain mummot, veronkiertäjät, huumekauppa ja pankkirosvot tarvitsevat käteistä!“ Ruotsissa on kampanjan puolestapuhujiksi vajastettu, jopa poliisit, jotka lupaavat rikollisuuden, varsinkin pankkiryöstöjen loppuvan käteisen kadottamisen myötä.

Tätä kaikkea vastaan on muutama tutkija. Ensimmäinen on Paul G. Schmidt, Saksan Frankfurtissa sijaitsevan „Finance and Management“ – koulun rehtori, joka uskaltaa väittää, että ihmiset siirtyvät muihin valuuttoihin, kuten jalometallit ja suora vaihtotalous käteisen kieltämisen tapahduttua. „Käteisvapaa yhteiskunta ei tule pääsemään eroon veronkierrosta, vaikka se vaikeutuu huomattavasti.“ Tätä toteamusta tukee itävaltalaisen Linzin yliopiston ekonomi Friedrich Schneiderin tutkimus, jossa todetaan, että varjotalous kutistuu vain 15% jos käteinen kielletään. Loppu siirtyy käyttämään muita maksutapoja ja maksuvälineitä. „Puhtaan talouselämän sijaan tulisi valuuttakaaos, jossa ulkomaan valuutat, kotimaiset valuutat ja jalometallit sekoittuisivat vielä huonommin läpinäkyväksi sopaksi. Lisäksi tulisi laittomia aikapankki-palveluita, joissa palveluita vaihdettaisiin suoran vaihtokaupan lisäksi. Schneideri lisää lopuksi, että käteisetön maailma tarkoittaisi useiden alojen loppua, koska korttimaksujärjestelmien sisäänajaminen on yksinkertaisesti liian kallista. Näihin aloihin kuuluu mm. kirpputorit ja muu vastaava pienliiketoiminta.

Lisäksi on sähkökatkojen aikainen toiminta tässä elektronirahasysteemissä suuri kysymysmerkki ja uhka koko systeemin toimimiselle. Mahdollisen sähkönjakeluongelman aikaisia tuhansien toimintakykynsä menettäneiden kiukkuisten ihmisten laumat tuhoaisivat „Uuden rahattoman Maailman Järjestyksen“ (UrMJ) hetkessä!

Ajatus rahattomuudesta on mielestäni mieletön ja meidän on noustava vastustamaan ennen, kuin tuota järjettömyyttä aletaan soveltamaan! Suomi on korttimaksuissa kärkimaita, koska suomalainen on aivopesty mukavuudenhaluiseksi ja käyttää pääsääntöisesti korttiaan.

Jätä korttisi höyläämättä ja nosta käteistä!

Käteisen käytöllä voit näyttää UrMJ:lle, ettet ole valmis luopumaan siitä!

Wanha kansakin sanoi, että miehellä on oltava muutama kolikko taskussa, ettei koirat kuseskele jaloille!

Kiitos
Hämis

PS: En saa enää kerjätä rahaa tililleni (FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen), joten jätän pyyntoni suorittamatta. Jos ihmettelet miksi näin löydät vastauksen täältä: https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/03/12/kerjaaminen-kielletty/

Linkit:
1. https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/04/13/eu-kieltaa-kateisen/
2. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-10/citi-economist-says-it-might-be-time-to-abolish-cash
3. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/03/31/schweizer-pensions-kassen-fluechten-wegen-negativ-zinsen-ins-bargeld/
4. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/11/19/us-oekonom-zentralbanken-sollen-bargeld-abschaffen/
5. http://diepresse.com/home/meingeld/verbraucher/4715458/Die-Osterreicher-sind-Kartenmuffel-und-lieben-Bares?_vl_backlink=/home/index.do
6. http://www.handelsblatt.com/politik/oekonomie/nachrichten/oekonomen-analysieren-warum-die-welt-ohne-bargeld-nicht-funktioniert/3752086.html

Yksi vastaus artikkeliiin “Bye bye paperi-Euro ?

  1. Kun käteinen saadaan pois, seuraavat askeleet ovat vaihtokaupan kieltäminen ja mikrosirun tökkääminen ihon alle – ilman sitä ei sitten mm. ei voi laskea laskuja. Siinä vaiheessa alkavat sitten lusiferilais-orwelilaisen Uuden Maailmanjärjestyksen palikat olla paikoillaan.
    (Mikrosiru mm. on ’sofistikoitu’ tapa korvata entisaikojen rautakahleet käsissä ja jaloissa – NSA on käytännössä osoittanut että valvontatekniikka toimii!)

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s