Maksamme velkoja, mutta kenen velkoja ?

Kreikan uuden Syriza-hallituksen johtaja Tsipras arvostelee Suomen ja Saksan „tukahduttamis-linjaa“ kovin sanakääntein. Suomen ja Saksan veronmaksajat taas pitävät Kreikan venkoiluja ja niiden maksamista hyvinvoinnillaan kestämättömänä.(1)

Tsipras on väärässä luullessaan vihollisen tulevan ulkoa. Syrizan, Kreikan ja samalla koko Euroopan viholliset asuvat maanrajojen sisällä. Kreikan oligarkkien lauma syö niin Kreikan, kuin Suomenkin kadunmiehen ruokapöydässä ja tienaavat syödessään. Oligakkien mässäys kansan kantaessa syyn ja vastuun käy selväksi „Attac-järjestön“ tekemästä selonteosta. (2). Selonteossa selvitetään, että vähemmän, kuin neljännes Kreikan apupaketeista tuli lopulta Kreikkaan. Loput maksettiin maan kansainvälisille velkojille ja pankeille.

Mihin mainittu neljännes on käytetty, kun Kreikan kansan joukossa ei niistä ole nähty vilaustakaan. Suomen median Kreikan kadunmiestä syyllistävistä kirjoituksista saa kuvan kaikenkattavasta kieroutuneisuudesta, vaikka todellisuudessa Kreikkaan tulleet rahatkin on tulleet muutaman ihmisen hyväksi.

„Raha tulee rahan luo“ pitää paikkansa myös Kreikassa. Hyvä herrasväki! Olkaa hyvät ja nauttikaa!

Kreikan-kriisin TOP-5 kotimaista hyötyjää:

Numero yksi (3): Spiros Latsis, 69, naimisissa, kaksi lasta.
Ammatti: Laivanvarustaja, pankkiiri, kiinteistömoguuli.
Omaisuus: 2,2 miljardia Dollaria, Forbesin mukainen „net worth“ 11.3 miljardia (Kreikan varakkain ukko).

Herra Latsis on tiukasti verkottunut pankkien ja politiikan kanssa. Asia josta, jopa Yanis Varoufakis on kirjoittanut blogissaan viime vuoden puolella. (4) Herra Latsiksen omaisuuteen kuuluu „Latsis Group:in“ sisältämät: EFG-private bank limited Lontoossa, EFG International and Consolidated Lamda Holdings, Societe d’Etudes et Economiques Genevessä, Paneuropean Oil, Industrial Holdings S.A. in Luxemburgissa. Näistä yrityksistä pelkästään EFG (Eurobank, joka on Suomen „takuutusten“ takaaja) sai vuoden 2013 aikana Kreikan apupaketeista 13,3 miljardia, joka vastaa 7,3% osuutta Kreikan bruttokansantuotteesta.

Tämä hulppea „Nallemainen“ summa koostuu Eurobankin tekemästä osakeannista (5,8 miljardia) jonka osti Kreikan valtio kokonaisuudessaan nostaen valtionomistuksen 95 prosenttiin. Tämän jälkeen Eurobankille lahjoitettiin valtion toimesta valtiollisen „Postipankin“ terveet osat (4,06 miljardia + 550 miljoonaa likviteettiapua) Keväällä 2014 troikka päätti Kreikan valtion vetäytymisestä Eurobankin omistuksesta. Kreikan valtio laski omistusosuudensa 35 prosenttiin. Kreikan valtio myi Eurobankilta 1,54 Eurolla ostamiaan osakkeita takaisin Eurobankille 80% alennuksella hintaan 0,31 Euroa! Hintaan joka tuolloin oli jopa alle pörssihintojen! Ja vaikka Eurobank hävisi 2012 Kreikan velkojen leikkauksessa 9,4 miljardia jää viivan alle hieno siivu eurooppalaisten veromaksajien hyvinvointia. Tuntuuko „Nallemaisen“ tutulta ?

Numero kaksi (5): Dimitrios Melissanidis, 63, naimisissa, yksi lapsi.
Ammatti: Laivanvarustaja, öljyjalostamon omistaja, jalkapallokerhon presidentti.
Omaisuus: 3,3 miljardia Dollaria.

Herra Malissanidis on myös erittäin hyvin verkoittunut jopa Libyaa myöten. Omaisuuteen kuuluu jalkapallojoukkue AEK Ateena, viidenkymmenen huoltoasemanketju, jalostamo ja laivanvarustamo. Lottovoittonsa Melissanidis sai ostaessaan Kreikan konkurssipesästä valtiollisen veikkausmonopolin OPAP:in. Tätä onnenkantamoista mies itse luonnehtii „oikeassa paikassa oikeaan aikaan olemiseksi“ ei poliittisien suhteiden tai muun verkostumisen ja henkilökohtaisien suhteiden aikaansaamaksi, vaikka troikka rahoittajana siunasi entisen Kreikan pääministerin Samaraksen hallituksen lähellä olevan Malissanidiksen ja valtion kaupan.

Lieventäväksi asianhaaraksi voidaan OPAP-kaupassa lukea, että valtiollinen monopoli oli jo aikaisemmin tukenut voitoillaan yksityisiä käsiä. OPAP osti jo vuosia sitten ohjelmistonsa yhdeltä yritykseltä IntraLot:ilta (6). Tuolloin valtiolliset OPAP- työntekijät olivat virkamiehiä hyvillä eduilla ja ylijäämä toimitettiin IntraLotin kautta sijoittajille.

Numero kolme (7): Ivan Savvidis, 55, naimisissa, kaksi lasta.
Ammatti: Yrittäjä, Jalkapalloseuran presidentti.
Omaisuus: noin 260 miljoonaa.

Melkein kaikki kreikkalaiset jalkapalloseurat kuuluvat laivanvarustajille, ölyjalostamoiden omistajille tai mediamoguleille. Vuonna 2012 venäjänkreikkalainen Savvidis osti PAOK-Thessalonikin joukkueen. Mies joka erottuu joukosta jo taustansa ja statuksensa johdosta. Mies, joka on istunut Venääjän duumassa kaksi kautta Putinin puolueen väreissä. Herralle Savvidikselle kuuluu myös Venäjän suurin tupakkatuotteidenvalmistaja „Donskoy Tabak“ ja herra osti 2012 yksityistetyn tupakkaa valmistavan SEKAP-konsernin Kreikan valtiolta. Lisäksi herra Savvidis on osaallisena valtiollisien hotellien yksitystämisoperaatioissa ja tienaa Putinin henkiystävän ominaisuudessa „taskurahaa“ hoitaessaan „konsultointia“ Venäjän ja Kreikan välisissä suhteissa.

Numero neljä (8): Evangelos Marinakis, 47, naimisissa, kolme lasta.
Ammatti: Laivanvarustaja, Mediamoguli, jalkapalloseuran omistaja ja Pireuksen kaupunginhallituksen jäsen.
Omaisuus: noin miljardi Dollaria.

Herra Marinakiksen huhutaan lahjoittaneen Tsipraksen vaalikassaan kuusi miljoonaa Euroa. Tämän tiedon kertoi saksalaiselle „FOCUS online“ – julkaisulle nimiettömänä pysyttelevä tietolähde. Marinakis on oikeuden edessä syytettynä jalkapallon ympärille keskittyneen järjestäytyneen rikollisuuden takia, mutta rangaistuksia ei ole tähän mennessä jaettu kenellekkään. Tämän herran „epäluottamukseen“ joutuneen jalkapalloerotuomarin leipomon räjähdystä ei ole tähän mennessä selvitetty ja Ateenassa kulkee sitkeä huhu, joka väittää, että jalkapallohuligaanit suojelevat päämiestään henkeen ja vereen.

Numero viisi (9): Giannis Alafousos, 58.
Ammatti: Laivanvarustaja, mediamoguli ja kustantaja
Omaisuus: Noin 150 miljoonaa

Herra Alafousos on „köyhin“ Kreikan mediamoguleista. Vuonna 2001 sai herra viisi vuotta ehdollista veronkierrosta. Herra osti ateenalaisen jalkapalloseuran Panathinaikoksen, kun se oli kaatumassa talousongelmiin vuonna 2012. Tämä seura, kuten kaikki muutkin kreikkalaiset seurat, on velkaa Kreikan valtiolle tähtitieteellisiä summia veroja ja sosiaalimaksuja. AEK Ateena esimerkiksi vapautui 100-220 miljoonaan nousevista veloistaan siirtymällä kolmos divariin. Tämä „laskeutuminen“ takasi velkojen „anteeksi“ saamisen.

Tässä Suomen medialle ja kansalaisille listaa suurista kaloista Kreikan-kriisin apupakettimerestä. Kenties tämä asettaa uuteen valoon Suomi-median tavallisia kreikkalaisia kohtaan lietsomaa vimmaa ja osaltaan kohdistaa kireitä irvistyksiä ja kiihkeitä puheita oikeaan suuntaan.

Tekeekö Tsipraksen johtaman Syriza-hallituksen valtiovarainministeri Varoufakis muutoksen ja laittaa nämä oligarkit jonoon valtionkassan eteen lompakkoineen jää nähtäväksi.
Kiitos
Hämis
IPU:n ehdokas Pirkanmaalla 2015 vaaleissa.

 

Linkit:
1. http://www.focus.de/finanzen/news/staatsverschuldung/die-profiteure-der-krise-diese-griechen-bonzen-retten-wir-mit-unseren-milliarden_id_4519043.html
2. http://fi.wikipedia.org/wiki/ATTAC
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Spiros_Latsis
4. http://yanisvaroufakis.eu/
5. http://en.wikipedia.org/wiki/Dimitris_Melissanidis
6. http://www.intralot.com/
7. http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Savvidis
8. http://en.wikipedia.org/wiki/Evangelos_Marinakis
9. http://en.wikipedia.org/wiki/Giannis_Alafouzos

3 vastausta artikkeliin “Maksamme velkoja, mutta kenen velkoja ?

  1. Ettei vain Tsiprasilla ole kässäri vaiheessa, jossa sivun ”sisäiset” päälle käännetään sivu ”ulkoiset”?

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s