TTIP-vastustus ärsyttää jenkkejä.

Saksan rautakansleri Merkel on kutsuttu Amerikoihin, jotta US-hallitus voisi kiihdyttää neuvotteluja Merkelin kautta. (1) US-hallitus on tyytymätön neuvotteluiden kulkuun ja haluaa käyttää Merkelin painoarvoa neuvotteluiden vauhdittamiseen. Lisäksi jenkkejä häiritsee Euroopan johtajien herkkyys, jopa pelko TTIP-sopimuksen eurooppalaisissa aiheuttaman epäluuloon ja sopimuksen vastustamisen johdosta.

Joulukuun alussa EU-kauppakomissaari kertoi, että TTIP-neuvottelut jatkuvat ja tavoitteena on edelleenkin saada sopimus kasaan vuoden loppuun mennessä. (2) Viikon neuvotteluiden jälkeen USA:n neuvotteluidenjohtaja Dan Mullaney ilmoitti, että neuvottelut olivat „rakentavia, mutta me tarvitsemme enemmän“. USA haluaa tuoda neuvotteluihin myös sijoitukset ja palvelut. USA on pettynyt ja haluaa puhua vielä kerran Merkelin kanssa kertoo korkea-arvoinen US-virkamies FT:lle.
Merkel on lupautunut edustaa koko Eurooppaa, vaikka jo kotimaassaan Saksassa vastustus sopimusta kohtaa kasvaa päivittäin. (3)

US-virkamies epäilee EU-virkamiesten ja EU-komission kykyä toimia riittävän nopeasti ympäri Eurooppaa kasvavan vastustuksen alla. Erityisesti eurooppalaisia suututtaa neuvotteluiden salailu ja asiakirjojen säästeliäs julkaisu. Tästä salailusta ja „suljettujen ovien“ takana piilottelusta on komissiolle luovutettu kansalaisaloite.(4) Auttaako EU-komissiolle tehdyt kansalaisaloitteet on jo nähty, kun „Stop TTIP“-aloite sai aikoinaan kyseenalaisen hylkäyksen. (5 Suomeksi ja 6)

Toisaalta myöskään EU-virkamiehet eivät olleet tyytyväisiä neuvotteluiden kulkuun. Kaksi EU-virkamiestä kertoi FT:lle, että US-neuvottelijoiden vaatimukset olivat „hulluja“. Näiden kahden virkailija mielestä tuntuu, että USA on kiinnostunut enemmän samaan aikaan neuvoteltavasta „Trans-Pacific-Partnership-sopimuksesta (TTP). (7) TTP-Sopimus yhdistäisi USAn ja yhdentoista maan, kuten mm. Australian, Chilen ja Kanadan markkina-alueita.

TTIP-sopimuksen ratifiointia ei uskota saatavan aikaan ennen vuotta 2018 (2), mutta joka tapauksessa asia päätetään Suomen seuraavan hallituskauden aikana. Suomen hallituksella ei valitettavasti ole muuta tehtävää, kuin ratifioida sopimus sellaisenaan, koska neuvotteluoikeudet on luovutettu EU-komissiolle, jo vuonna 2009 täydellisesti.

Ainut mahdollisuus väistää tuleva TTIP-sopimus on erota EU:sta ja noudattaa Venäjän EU-suurlähettilään Vladimir Chizhov:in neuvoa (8) liittyä Euraasian talousliittoon, jossa jäsenmaiden suvereniteetti ainakin vaikuttaa olevan suurempi, kuin keskusjohtoisessa EU:ssa.
Kiitos
Hämis
IPU:n ehdokas Pirkanmaalla 2015 vaaleissa.

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta. FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen

Linkit:

1. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/02/09/usa-wollen-merkel-zu-mehr-engagement-fuer-das-ttip-motivieren/
2. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/06/in-aller-stille-ttip-verhandlungen-werden-fortgesetzt/
3. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/11/11/europaeische-buergerinitiativen-klagen-vor-eugh-gegen-ttip/
4. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/02/04/ttip-buergerrechtler-legen-beschwerde-wegen-geheimverhandlungen-ein/
5. http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/non-registered/details/2041
6. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/09/11/eu-kommission-schmettert-buergerinitiative-gegen-ttip-ab/
7. https://ustr.gov/tpp/overview-of-the-TPP
8. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/03/schachzug-gegen-die-usa-russland-raet-eu-zum-ausstieg-aus-dem-ttip/

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s