Yksi Kreikan vaalikysely lisää.

Zougla.gr on julkistanut oman ennusteensa Kreikan sunnuntain vaaleista. Tähän online-kyselyyn vastasi 1.398 henkilöä ja pidän sitä yhtenä parhaista kyselyistä, koska se selvittää riippumattomuudensa lisäksi tarkoilla kysymyksillä muutakin, kuin ketä näistä neljästä äänestäisit.

Kysymykseen „Kenestä tulisi paras pääministeri Kreikalle ?“ vastasi vain 15,2% Tsipras Siriza-puolueesta, 33,2% kannatti edelleenkin Samarasta ND-puolueesta ja suuri enemmistö 49,2% vastasi ei kummastakaan loppujen 2,4% vastauksen ollessa ”en tiedä”.

Kysymysen „Minkä puolueen toivoisitte voittavan ?“ valoitti 81,9% enemmistöllä Siriza. Samaraksen ND:n saavutti vain 9,9% kannatuksen ja muut 2,1%.

„Mitä puoluetta äänestätte vaaleissa sunnuntaina ?“ Sai varmuudella tunnelmat nousemaan Sirizan leirissä, koska he keräsivät 34% annetuista äänistä. ND:n jäädessä 27,2 prosentin kanssa tähän mennessä suurimman eron kanssa toiseksi tähän mennessä. Äärioikeistolaisen Kultaisen Sarastuksen 11,1% osuutta voi pitää jo pettymyksenä. Neljänneksi nousi riippumattomat (ANEL) 5,1% osuudella. Toinen yllätys on ex-pääministerin Papandreoun KIDISO-puolue, joka on vasta muutaman viikon vanha, mutta tämän kyselyn mukaan ylittämässä kolmen prosentin äänikynnyksen 4,2% osuudella. KIDISO:n kinterille nousee POTAMI-puolue, joka keräsi 4,1% ja Papanderoun vanha puolue Suomen takuutusmiehen Venizeloksen johtama PASOK 3,3% äänimäärällä.

Muut puolueet, jotka jäävät alle äänikynnyksen keräsivät kaikkineen 4,7% ja mieltään eivät ole päättäneet 3,5%. Nämä molemmat yhteen laskettuna tekee 8,2%. Miksi näilläkin on merkityksensä selviää edellisestä „Kreikan vaalit“-blogista (2), jossa laskin joitain mahdollisuuksia, joilla Siriza voisi muodostaa enemmistöhallitusen yksinään. Lainaan tuosta blogista yhden taulukon tähän:

„Parlamentistä ulos jäävien puolueiden merkitys tulee ilmi seuraavasta laskelmasta.
Pois pudonneiden äänimäärä % — Enemmistö hallitukseen vaadittava %
5,00% — 38,40%
6,00% — 37,20%
7,00% — 36,80%
8,00% — 36,40%
9,00% — 36,00%
10,00% — 35,40%“

Zouglan kyselyssä on myös mielenkiintoinen vertailu kuuden eri kyselyn välillä aikaväliltä 10.04.2014 – 20.01.2015. Tästä kaaviosta käy selvästi ilmi, että Siriza on pitänyt suosionsa melko tasaisena kolmenkymmenen prosentin molemmin puolin ensimmäisen (23%) ja toisen (32,6%) kyselyn välisen suuren nousun jälkeen. ND taas on jatkanut nousuaan koko ajan parantaen ensimmäisestä (10,1%) viimeiseen (27,2%) tämä lupaa kenties vahvaa loppukiriä, kun ihmisiä pelotellaan Euro-eron ja EU:n tuen loppumisella.
Edeleenkin kolmantena kisassa oleva Kultainen Sarastus on kokenut kovan alamäen. Ensimmäisen kyselyn komeat 27,7% vaihtuessa nykyiseen 11,1% kannatukseen. ANEL on nostanut profiiliaan hieman ensimmäisestä 3,3% ollen nyt jo mainittussa 5,1%. PASOK pyörii karsintarajan 3% ympäristössä ja on vaarassa pelata Sirizan pussiin, jos putoaa pois parlamentista. KKE wanha kommunisti puolue, joka oli ensimäisen kyselyn mukaan 4,1% osuudella vahvasti kiinni parlamentissa on viimeisen kyselyn mukaan 2,8% osuudellaan putoamassa ja „lahjoittamassa“ äänisaaliinsa Sirizalle. Tässä vertailussa ei ole mukana Papandreoun uusi puolue ymmärrettävistä syistä.

Kyselyn sukupuolijakauma antaa odottaa yllätystä ja suuriakin muutoksia lukuihin, koska miehiä oli 87% ja naisia vain 13%. Varmuudella voimme siis sanoa, että naiset tulevat muuttamaan lopputuloksen, jos ja kun äänestävät. Ikäjakautuma josta vain 5% oli suuren työttömyyden alla kärsiviä nuoria 18-24 vuotiaita voivat myös aktiivisuudellaan muuttaa asioita. Ikäluokat 28-44 ja 45-64 olivat melkein yhtäsuurilla osuuksilla 42% ja 45% osallisina kyselyyn, jossa yli 64 vuotiaita taas oli vain 8%.
Kolmas „kiekko“ joka esittää työntekijä/maanviljelijä jaon on myös kysymyksiä herättävä, koska maanviljelijät olivat perinteisesti PASOK-äänestäjiä, kyselyyn vastasi vain 15%. Tämän prosenttimäärän selitykseksi voi tietysti taikoa viimeaikojen politiikan joka on ajanut pienviljelijät kannattamattomilta palstoiltaan töihin vieraalle tai työttömäksi.
Paikkakuntajako kyselyssä on maaseutu/pieni kaupunki voittoinen 49% ollessa kahden ison kaupungin ulkopuolelta. Ateena loistaa 41% osallistumisellaan, kun Thessaloniki voi aiheuttaa yllätyksen osallistumisen ollessa vain 10%.

Mihin suuntaan nämä viimeksi luetellut kyselystä puuttuvat ryhmät tulevat muuttamaan äänestystulosta vaaleissa nähdään sunnuntaina.

Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta. FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen

Linkit:
1. http://www.zougla.gr/politiki/article/protos-me-diafora-o-siriza
2. https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/21/kuka-voittaa-kreikan-vaalit/

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s