Kuka voittaa Kreikan vaalit ?

Eurovaalien jälkeen on Kreikan kyselyiden johdossa ollut Siriza. Hallitsevan ND-puolueen Samarasta 3,5 – 4% edellä ollut Sirizan Tsipras ei voi kuitenkaan olla varma voitostaan.

Puolueiden erot ovat vielä virhemarkinaalin rajoilla, vaikka erovaihtelut ovat 2,6 – 3,1 % (Kapa Research) ja 4,1 – 4,6 % (Metron Analysis)

KAPA / Metron:

ND (oikeisto) 28,1% / 30,8% Siriza (vasen) 31,2% / 35,4%

Pasok (keskusta vasen) 5% / 4,2 % To Potami(keskusta vasen) 5,4% / 7,1%

Riippum. ANEL (oikeisto-liberaali) 2,7% / 3% KKE (kommunisti) 4,9% / 5,1%  Kultainen Sarastus (neo-fasististi) 4,7% / 5,4%

Kaikki yhteensä   82% / 91%

Molemmissa kyselyissä on selvää, että Siriza tulee voittamaan, vaikka kilpailu varmasti tiivistyy viime metreillä. Tiivistyminen tulee kenties muuttamaan voimasuhteita sen keskittyessä kahteen johtavaan puolueeseen. Tämä saattaa käydä loppupään puolueille kohtalokkaaksi, kun kyse on lopulta lokaalin ja globaalin kilpajuoksusta, eikä niinkään paljon vasen-oikea kilpailusta.

Kolmatta korkokepaikkaa tavoittelee niin PASOK, KKE, To Potami kuin Kultainen Sarastus. Tämä taistelu voi osoittautua suurimmaksi ja merkittävämmäksi, kuin kahden kolossin taisto. Tästä taistosta yli 3% eduskuntarajan ylittävien puolueiden määrä voi ratkaista Sirizan hallituksen kohtalon. Tällä hetkellä näyttää, että kaikki paitsi ex-pääministerin Papandreou:n uusi „demokraattisien sosialistien liike“ (2,5-3%) pääsisivät sisään parlamenttiin. Kuitenkin joidenkin asiantuntijoiden mukaan voi Papandreou kahmaista jopa 10%.

Parlamentistä ulos jäävien puolueiden merkitys tulee ilmi seuraavasta laskelmasta.

Pois pudonneiden äänimäärä %  — Enemmistö hallitukseen vaadittava %
5,00% — 38,40%
6,00% — 37,20%
7,00% — 36,80%
8,00% — 36,40%
9,00% — 36,00%
10,00% — 35,40%

Tämä tuo uutta spekulaatiomahdollisuuksia peliin, koska Siriza oli positiivisimman kyselyn mukaan 35,4% kannatuksella voittaja. Tämä tulos siis vaatisi poispudonneiden puolueiden äänimääräksi vähintään 10%, että Siriza voisi muodostaa yksin hallituksen. Tämäkin on mahdollista, vaikka samaisessa kyselyssä 91% kaikista äänistä on jakautunut seitsemälle puolueelle. Suuri kilpailu on kuitenkin kahden ison, joiden määrällisesti saamat äänet ovat pois pieniltä.

Kuka siis lähtee Sirizan hallituskumppaniksi ?

Kultaista Sarastusta (KS) ei huoli kukaan. PASOK:in ja Sirizan hallituksen en usko toimvan pelkästään Venizeloksen ja Tsipraksen henkilökemioiden takia ja PASOK ex-johtajan Papandreoun uusi yritys näyttää kaatuvan kolmen prosentin aitaan.

Asiantuntijat ovat vahvasti sitä mieltä, että Siriza ja To Potami tulevat löytämään yhteisen sävelen vaikka Tsipras on itse esittänyt liittyvänsä mielellään KKE-kommunistien kanssa yhteen. Kaiken kaikkiaan on kaikki muut puolueet mahdollisia kumppaneita Sirizalle, paitsi KS ja ND.

Varmaa on ettei ND:n säästölinjaa lupaa kannattaa mikään muu puolue, vaikka PASOK sitä onkin ND:n rinnalla estottomasti tukenut ja sen huomaa kannatuksesta. Ainut joka vaaleissa voi yllättää on „painolastiton“ pari viikkoa vanha ex-PASOK johtajan Papandreoun puolue. Onnistuuko Papandreou vakuuttamaan äänestäjät, että oli vilpittömästi aikeissa järjestää Eurosta kansanäänestyksen ja olevansa valmis siihen uudestaan, jää nähtäväksi.

Hyökyaalto, jonka melkoisella varmuudella valtaan tuleva Sirizan muodostama hallitus nostaa muutenkin kituville Euro-markkinoille jää varmuudella historiaan, mutta voittajan paikan saa Kreikan korruptiotuneen politiikan maksajiksi joutunut kansa.

Lopuksi haluan muistuttaa, että suomalaiset ovat itse valinneet demokraattisesti ne päättäjänsä jotka antoivat teidän hyvinvoinnin valua ulos maasta muiden syliin.

Meidän pitäisi olla kreikkalaisella tavalla viisaita tulevissa vaaleissa ja aloittaa omanpesän siivous korruptioituneista poliitikoista, jotta voimme pitää sen hyvinvoinnin mitä vielä on jäljellä.

Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta. FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s