Euroopan uutisankat lakossa!

Liika on liikaa! Nyt saa riittää! Näiden iskulauseiden lisäksi mielenosoittajien kylteissä on luettavissa useita muitakin iskeviä tekstejä. Brysselin Nato-pääkonttorin ja kaikkien Euroopan maiden suurimpien lehtitalojen eteen mieltäänosoittamaan keräytyneet mielenosoittajat ovat järjestäytyneet kaikessa hiljaisuudessa. Mielenosoitus on tullut täytenä yllätyksenä ja mielenosoittajien määrä yllätti, jopa järjestäjien odotukset.

Mielenosoittajien määrää selittää viime aikoina räjähdymäisesti kasvanut uutisankojen kysyntä. Lisäksi maailman eri kolkissa työskentelee uutisankkoja yhä huonommissa ja jopa vaarallisissa olosuhteissa. Palkkaus ei ole seurannut uutisankkoilta vaadittavia uhrauksia, tuntimääriä tai koulutusta ja usein epäsäännöllisesti maksettava palkka ei riitä edes elämiseen.

Eräs Pasilassa YLEn portilla mieltäänosoittava uutisankka kertoo, että on joutunut tunkeutumaan raja-aidan läpi. Tämän aidan toisella puolella oli odottanut viikkokausia venäläisiä sotilasajoneuvoja rynnätäkseen Ukrainaan, mutta ne eivät päässeet yksin läpi aidasta. Uutisankan piti tehdä reikä aitaan, jotta 23 ajoneuvoa pääsi reijästä läpi. Aita oli valitettavasti niin elastinen, että reikä sulkeutui ennen, kuin journalistien onnistui ottaa kuva reijästä. Tässä operaatiossa uutisankka loukkaantui vakavasti. Uutisanalla todettiin useita ruhjeita ja vuotavia haavoja. „Se, että minulle ei maksettu ylityökorvauksia, eikä sairasloma-ajan palkkaa, oli minulle viimeinen pisara“, kertoo silmämääräisesti erittäin tuohtuneelta vaikuttava uutisankka.

Toinen uutisankka kertoo olleensa päiväkausia tienpäällä valkoisella kuorma-autolla. Tämä saattue kulki venäläisen armeijasaattueen vieressä kohti Ukrainaa. Valitettavasti uutisankka oli valkoisessa DAF-merkisessä kuorma-autossa lastinaan ruoka-apua, eikä vihreässä KAMAZ-merkkisessä lastinaan eliittisotilaita. Tämä uutisankka jäi kokonaan ilman palkkaa.

Kurjimmassa osassa ovat mielenosoittajien kertoman mukaan henkilökohtaiset uutisankat. Nämä sattumalta valitut onnettomat joutuvat työskentelemään erillaisien asiantuntijoiden, poliitikkojen, kansalaisaktiivistien ja jopa koomikkojen kanssa. Näiltä uutisankoilta odotetaan myös selvänäkökoulutusta, joka uutisankkojen mukaan olisi hinnoiteltava selvänäkötoiminnassa yleiseksi tulleella minuuttitaksalla (1,99€/min + PPM). Joiltain henk.koht. uutisankoilta vaaditaan myös kirjailijaliiton taksojen alle kuuluvia sepitystaitoja, joista ei tähän mennessä ole maksettu erillistä taitolisää. Lisäksi useat uutisankat valittavat dekadenttien työnantajiensa laiminlyövän työaikoja sekä työolosuhteita. Lisäksi useissa tapauksissa palkanmaksu on ollut epäsäännöllistä ja töitä vähemmän, kuin alkuun annettiin ymmärtää.

Brysselistä puhelimeen saatu uutisankkojen yhteiseuroopalaisen ammattiliiton puheenjohtaja kertoo omasta kohtalostaan. „Minä olen yksi Naton ensimmäisenä palkkaamia uutisankkoja ja yksi pitkäikäisimmistä. Monia olen nähnyt tulevan ja menevän. Minä kuulun niiden onnellisien joukkoon, joiden uutinen on vielä kierrossa.“ Puhelimesta kuuluu syvä huokaus ja niiskutusta. „Minun tehtäväni on ollut jo 20-vuotta väittää, että Iran on viikon päässä toimivasta ydinaseesta ja silti minulla ei ole vakituista työsopimusta. Pätkätyötä, määräaikaisia sopimuksia, kunnes joku ampuu sinut alas. Se on uutisankan kohtalo. Lisäksi meillä lähi-idän uutisankoilla ei ole edes päivärahoja, vaikka palkka on mitätön ja olosuhteet karmivat.“

Ammattiliiton johtaja kertoo lisäksi, että kansallisiin mediataloihin verrattuna Naton palkkataso on paras ja parhaat toimeksiannot saa juuri Natolta. Tämä on ymmärrettävää, koska suurin osa kansallisista uutisankoista joutuu toistamaan ensimmäisen luokan uutisankkoja papukaijamaisesti. Tämän on huomattu laukaiseva herkimmissä uutisankkoissa melko pian ammattitaudiksi nousseen kaijamielitaudin, joka on erittäin epämiellyttävää. Tämä myös jankkaus-taudinkin nimellä kulkeva sairaus on erittäin haitallinen varsinkin, kun se osuu ennustaviin henkilökohtaisiin uutisankkoihin. Tuolloin tauti saa avustettavansa hokemaan yhtä ja samaa sanomaa, kuin matraa kerta toisensa jälkeen haastattelusta toiseen.

Ammattiliiton puheenjohtaja on kuitenkin luottavaisin mielin. „Me pystymme kaatamaan koko Ukraina-operaation ja lähi-idän tilanteen mukana Naton, EUn ja koko Euroopan median uskottavuuden, jos lakko pitkittyy. Tämän takia uskomme, että meillä on kaikki valtit käsissämme ja vaatimuksiimme tullaan suostumaan. Työnantajilla on pelissä on liian paljon ja meillä ei ole mitään hävittävää.“

Kiitos
Hämis

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s