Lopputurnaus Kreikassa ?

Kreikan juuri hajoitettu Samaraksen johtama hallitus teki viimeisillään budjetin vuodelle 2015. Tämä budjetti siunattiin joulukuun alussa. Hallitus näki budjetin suurena voitona ja koko kriisin käännekohtana. Budjetissa hallitus näkee tulevaisuuteen luottavaisena. Talous lähtea kasvuun (2,9%), jota tullaan kadehtimaan muualla Euroopassa. Työttömyyden kasvu katkeaa ja lähtee jopa kasvuun (24,8 => 22,6%). Kammottavaksi kasvaneen velkaprosentin suhteessa BKT:hen oletetaan laskevan 6% joskin päätyvän edelleenkin epätoivoiseen 171%. Kuitenkin Samaras laittoi kaiken yhden kortin varaan ja äänestytti hallituksensa kumoon. Kenties Samaraksen budjetti oli todellisuudessa täynnä reikiä ja turhia odotuksia, kuten troikka esittää. Troikan laskelmien mukaan Kreikan budjetissa on 2,5 miljardin aukko.

Kuka on oikeassa on melkolailla sama jos Kreikan ohjastajat ja suunta vaihtuu.

Kreikan pörssi reagoi heti ratkaisevan äänestyksen jälkeen ja menetti noin 60 miljoonaa arvostaan puolentoista kauppapäivän aikana. Kreikan valtionvelkojen korot pomppasivat uudestaan kaksi numeroisiin lukuihin ja kansa pumppasi käteistä 2,5 miljardin edestä varastoon. Nämä kaikki toimet eivät helpota kreikkalaisten pankkien selviämistä tulevasta. Kreikan pankkien taseissa painaa kaiken muun lisäksi ainakin kolmen miljardin sijoitukset Balkanin toisessa kriisipesäkkeessä Ukrainassa.

EKP:n entinen johtava analyytiko Jürgen Stark on arvostellut entisen työnantajansa toimia. „Vuoden 2010 jälkeen Kreikka on ollut useamman kerran periaatteellisessa konkurssissa.“ Ja syyttää koko kriisinhoitoa „konkurssinsiirroksi“ ja ongelmien ainoastaan kasvaneen ajan myötä.

Saksan vihreiden ryhmäjohtaja Simone Peter on huolissaan Kreikan erosta Eurosta. „Euro-ero ei olisi Euro-alueen eikä myöskään Kreikan edun mukaista. Kreikalle seuraukset olisivat dramaatiset ja Euro-alue joutuisi taistelemaan entistä enemmän.“

Saksalaisen IFO-instituutin johtaja Hans-Werner Sinn uskoo, että hallituksen vaihto Kreikassa ei uhkaa Euroa. „Kreikan ero olisi pienempi paha, kuin vaihtoehtona oleva tulonsiirtounioni.“

Myös Saksan kansleri Merkel on kertonut mielipiteensä: „Kreikka ei enää ole uhka Euro-järjestelmälle ja Euro-maat eivät enää ole sidottuja Kreikan pelastukseen.“

Itse asiassa Euro-maat eivät olleet koskaan „sidottuja“ Kreikan pelastukseen, eikä Kreikkaa ole pelastettu. Koko näytelmä on nostettu pystyyn pelastamaan pääasiassa Saksan ja Ranskan pankkeja, jotka rahoittivat Kreikan korruptioituneiden poliitikkojen Saksan ja Ranskan yritysten kanssa sopimia miljardien urakoita, puolustuskaluston ostoja ja muita valtiovetoisia hankintoja.

Mitä Kreikan irtautuminen Eurosta ja velkojen pois pyyhkiminen tarkoittaisi Kreikan avoimiksi jättämissä takauksissa Suomelle ?

Suomi on Euroopan vakausmekanismeissa mukana 1,79% osuudella noin 780 miljardin summasta eli noin 14 miljardin edestä. Kreikalle annetusta tuesta 245 miljardia Suomi takaa samalla avamella noin 4.4 miljardia.

Kreikan itsensä osuus koko Euro-kriisistä on eurooppalaisella päättömyydellä myös laskettu olevan 2,81% / noin 22 miljardia ja jopa omasta apupaketistaan 2,81% / noin 7 miljardia.

Tästä voidaan pikaisesti laskea että Grexit tulisi maksamaan Saksalle kaksi miljardia, Italialle ja Italialle noin miljardin ja Ranskalle noin 1,5 miljardia uusia vastuita. Suomi ottaisi lisää vastuita jonkun sata miljoonaa pelkästään Kreikan jättämien vastuiden korvaamiseksi.

Tietysti tähän tulee lisäksi Suomen antamat suorat lainat, jos sankarittaremme Urpilaisen „takuutukset“ ei toimikkaan kreikkalaisten takuutus-pankkien mennessä konkurssiin.

Miten Suomen talous kestää tämän rahan viskomisen maailmalle ?

Onko odotettavissa, että esimerkiksi Italia tulee toimeen 45 miljardiin, Espanja 30 miljardiin, Ranska 51 miljardiin kasvavien vastuiden kanssa ?

Vai oletetaanko Brysselissä, että Euro-peli on kuin jalkapallo, jossa pelataan 90 minuuttia ja lopuksi Saksa voittaa, sillä erolla, että velkaannutaan 90 prosenttiin ja lopuksi Saksa maksaa ?

Vai olisiko aika alkaa suunnittelemaan Kataismaista „vastuuukantoa“ ja varautua Eurosta irtautumiseen ?

Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta. FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen
Linkit:
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-parlament-verabschiedet-ausgeglichenen-haushalt-2015-a-1007121.html
http://www.welt.de/wirtschaft/article135922599/Griechenland-war-faktisch-mehrfach-insolvent.html
http://globaleconomicanalysis.blogspot.fi/2014/12/bluff-of-day-germany-warns-greece-no.html

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s