Evira ja elintarviketurvallisuus.

Evira on ilmoittanut, että se lakkauttaa Seinäjoen laboratorion. Kaksitoista työntekijää saa lähteä. Kuopion ja Oulun toiminnot jäävät ennalleen, mutta Helsingin Viikissä neuvotellaan Senaatti-kiinteistöjen kanssa vuorkatilojen vähentämisestä. Kaikkiaan saa kenkää 45 ihmistä ja koko väki 722 henkilöä lomautetaan seitsemäksi päiväksi ensi vuonna. Näin pyritään saamaan 2,8 miljoonaa säästöä.(1)

Tämä sai minut miettimään, koska Evira on valtionlaitos ja elintarviketurvallisuus on tärkeysasteessa samaa luokkaa, kuin terveydenhuolto.

Pikainen sukellus internetin maailmaan kertoi samaa surullista tarinaa, kuin jo yksi edellinen tutkimus (2), jossa käsiteltiin valtionviranomaisten yhtiöitymistä.

Evira on firma (10), jolla on veronumero 03.02.2006 alkaen (3) ja se kuuluu ennakkoperintärekisteriin 01.11.2006 alkaen ja on merkittynä työnantajarekisterissä 01.05.2006 alkaen. Eviran toimiala on „muu tekninen testaus ja analysointi“.

Ennakkoperintärekisteristä kerrotaan seuraavaa „Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen vaikuttaa verojen ennakkoperintään. Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen tarkoitus on osoittaa, ettei suorituksen maksajan tarvitse tehdä maksusta ennakonpidätystä vaan rekisteriin merkitty toimija huolehtii ennakkoverojen maksamisesta itse.“ (4)

Evira toimii siis, kuin mikä tahansa muu yritys maksaen veroja ja ALV:ia saamistaan tuloista. Mutta on samalla valtiollinen toimija tai ainakin oli sitä vuoden 2006 helmikuuhun asti kunnes se merkittiin yritykseksi yritystietojärjestelmään (YTJ)(5).

Toinen yritys joka YLEn uutisessa esiintyy on Senaatti kiineistöt. Sekin löytyy YTJ:stä. (6) jo vuodelta 1998 alkaen. Senaatti kiinteistöt kuuluvat myös kaikkiin muihin rekistereihin, kuten normaalit yritykset. Ja hallitsee Suomen kansan kansallisomaisuutta 4,5 miljadin edestä. (7)

Elvira vuokraa Senaatti kiinteistöiltä toimitilansa eli periaatteessa maksaa meidän verorahoilla, ainakin osittain, meille itsellemme vuokraa, jossa on myös arvonlisäveroa. ALV josta osuudet tilitetään Brüsseliin. (2)

Molemmat toimijat ovat selvästi tulosvastuullisia, vaikka Eviran toiminta kuuluu EU-elintarviketurvallisuustavoitteiden alle. Näistä tavoitteista voi lukea EU:n sivuilta (8)
ja elintarviketurvallisuudesta (9), josta kirjoitetaan juhlavasti:

„Euroopan unionin elintarviketurvallisuuspolitiikalla pyritään suojaamaan kuluttajien terveys ja edut samalla kun taataan sisämarkkinoiden moitteeton toiminta. Tavoitteen saavuttamiseksi unioni varmistaa, että elintarvikkeiden hygieniaa, eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä sekä ulkopuolisten aineiden aiheuttaman saastumisriskin ehkäisemistä varten asetetaan asianmukaiset valvontastandardit ja että standardeja noudatetaan.“
Tästä kaikesta muodostuu kuva, että EU ei ole parantanut Suomen elintarviketurvallisuutta ja kaikkien valtiollisien toimijoiden yhtiöittäminen viittaa vahvasti liittovaltioon valmistautumiseen, koska saman kehityksen olen pannut merkille myös Saksassa.

Tämän lisäksi edellisten suomalaisten sukupolvien rakentama kansalaisomaisuus, johon kuuluu useita hyvin historiallisesti merkittäviä rakennuksia, on siirretty pois perustuslain tarkoittaman kansan vallan piiristä. (7)

Tämä kaikki meidän veronmaksajien kustannuksella!

Saatiinko mitä luvattiin, kun liityttiin ?
Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta. FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen
Linkit:
1. http://yle.fi/uutiset/evira_sanoo_irti_ja_supistaa_toimintojaan/7661648
2. https://vapaakulkija.wordpress.com/2014/11/02/a-stubb-on-oy-suomi-abn-toimitusjohtaja/
3. http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/elintarviketurvallisuusvirasto+evira/20194885
4. http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Yhdistys_ja_saatio/Ennakkoperintarekisteri
5. https://www.ytj.fi/mika-on-ytj
6. http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/senaattikiinteistot/15033884
7. http://www.senaatti.fi/senaatti/senaatti-kiinteistot
8. http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/fi/food_fi.pdf
9. http://europa.eu/legislation_summaries/food_safety/index_fi.htm
10. http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s