Kultaa, kultaa, mutta kenellä ?

Kirjoitin viimeksi tammikuun lopussa kullasta, joka on kiinnostanut itseäni jo pitkään. Kulta, kun on talouden mittari ja harakatkin kerää kiiltävää mielellään. Nyt on aika kurkistaa aiheeseen uudestaan, mutta kenties olisi syytä ensin perehtyä tammikuun blogiin ja jatkaa sitten tämän lukemista.

https://vapaakulkija.wordpress.com/2014/01/25/missa-on-kultasi/

Kurkataan ensimmäiseksi Venäjälle, koska tämä maa on muutenkin areenalla loistevalojen erityistarkkailussa ja ylijäämä haukkujen kohde. Länsimaiden pakoitteet eivät vielä koske kultakauppaa, mutta rajoittaa pankkiliikennettä, joten Venäjä on keskittynyt ostamaan omassa maassa tuotettua kultaa, sekä kultaa EUn ja USAn ulkopuolelta. Ennen Ukrainan kriisiä Venäjän keskuspankki oli kymmenen viime vuoden aikana aktiivinen kansainvälisillä areenoilla. Tänä aikana Venäjä on kolminkertaistanut kultavarantonsa ja saavuttanut kuudennen sijan maailman „TOP kympissä“. Vuonna 2013 osti Venäjä 77,5 tonnia ja 2014 Venäjä on ostanut 115 tonnia varastoihinsa, joka on kolmannes koko tarjonnasta tänä vuonna.

Siirrytään hieman länteen kriisimaa Ukrainaan, joka ei taloustilanteensa takia kuulu ostajiin, mutta ei myöskään myyjiin. Ukrainan keskuspankin johtajatar Valery Gontareva on pitänyt lehtistötilaisuuden Ukrainan kultavarantojen tiimoilta (2.linkissä video). Neito räjäytti pommin kertoessaan Ukrainan kultavarannon olevan 0,3 tonnia. Tämä varasto on huvennut järkyttävästi, koska kirjanpidon mukaan kultaa pitäisi olla säästössä 21,1 tonnia! Siis 20,8 tonnia on kadonnut tuhkana tuuleen samalla, kun infraa on pommitettu hajalle. Gontarevalla ei ole mitään selitystä mihin 870 miljoonan Dollarin arvoinen kultaa on kadonnut, mutta EU-ottopojalle tämäkään ei ole ongelma, kun Merkel ja Juncker syöksyy shekivihkonsa kanssa apuun ja pelastaa maan.

Seuraava loikka länteen riittää Itävaltaan asti. Itävalta käy omaa sotaansa, kuten Saksakin (edellinen blogi) omiensa palauttamisesta. Itävalla on kultavarastoja 280 tonnia, joista 80% on Lontoossa, 3% Sveitsin Baselissa ja 17% kotoisessa keskuspankissa. Näistä Lontoossa fyysisesti olevista kultavaroista käydään Itävallassa kovaa vääntöä, koska FPÖ haluaisi ne takaisin ja lisäksi on kohua aiheuttanut tieto, että 84 tonnia Lontoon kullasta on lainattu eteen päin. Tämä lainaus on selitetty tammikuun blogissa ja siitä saatavat korot on tällä hetkellä mitättömät 0,2%.

Kokonaiskuvan viime vuosien kultamarkinoista saa tästä kuvasta. Grafista käy selvästi ilmi, että keskuspankit myivät kultaa, kunnes 2008 tapahtui suuri käänne ja kaikki alkoivat ostamaan sitä taas varastoon.

Tästä grafista käy ilmi kullanhinta vaihtelu viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kullan hinnan lasku on laukaissut kysyntää siinä määrin, että U.S. Mint ei ole saanut toimitetuksi asiakkailleen painamiaan kulta ja hopea dollareita. Tästä voisi vetää johtopäätöksiä, että markkinat ovat tyhjät tai yritys ei ollut varautunut näin kovasti kasvaviin markkinoihin, joka taas verrattuna viime vuoden myyntiin ei ole uskottava selitys. Hopeisia kolikoita on myyty tänä vuonna jo 39 miljoonaa unssia (2013 / 42.675 milj.) ja kultaisia 1,5 miljoona unssia.

Myös kauko-itä tankkaa kultaa, kun Intian kultanälkä on noussut uusiin ennätyksiin. Pelkästään viimekuun ostokset olivat 24,07 tonnia, kun edellinen kuukausi sai kasaan vain 20,8 tonnia. Kaikkiaan on Intian ostohimo laskenut, kun katsotaan vuosi tasolla 2012-2013 ostot olivat 193 tonnia niiden ollessa 2013-2014 vain 92 tonnia. Määrät ovat kuitenkin merkittäviä, kun otetaan huomioon, että Intian hamstraus on vasta alkanut.

Kiina taas on hamstrannut jo pidempään ja on laskettu Kiinan haalineen jopa 20.000 – 25.000 tonnia sitten vuoden 2002. Konservatiivisetkin arviot liikkuvat kahdeksan ja yhdentoista tonnin välissä. Kiinan todellista kultavarantoa ei tiedä kukaan varmasti, mutta kiinalaisen menttaliteetin mukaan onkin parempi, kun vastustaja aliarvioi Kiinan.

Kiina on myös ilmoittanut sitovansa Yuanin kultaan ja BRICS-maat tulevat seuraamaan tämän tapahtuessa. Ainut länsimaa, joka on ottanut asian tosissaan on Sveitsi, jossa järjestetään kansanäänestys tämän kuun lopussa Frankin osittaisesta sitomisesta kultaan.

Nämä suunnitelmat voivat tarkoittaa ja tulevat tarkoittamaan fiat-valuuttojen, kuten Dollarin ja meidän kotoisen Euron varmaakin varmempaa äkkikuolemaa!

Dollarin kuolemaksi riittäisi asiantuntijoiden mielestä pelkästään Kiinan tarkka ilmoitus omistamastaan kullasta, jopa ilman Yuanin kiinnitystä kultaan.

Niin tai näin olemme suuren finassi- ja raha-politiikan murroksen edessä.
Tuleeko se tapahtumaan rauhanomaisesti jää nähtäväksi.

Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta.
FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen
Linkit:
http://www.format.at/finanzen/russland-kauf-gold-5202044
http://konjunktion.info/2014/11/ukraine-nationalbank-bestaetigt-verschwinden-der-goldreserven/
http://derstandard.at/2000008336686/Streit-um-oesterreichische-Gold-Reserven?ref=rss
http://srsroccoreport.com/the-reverse-of-central-bank-gold-flows-spells-the-death-of-the-dollar/the-reverse-of-central-bank-gold-flows-spells-the-death-of-the-dollar/
http://www.reuters.com/article/2014/11/05/usa-mint-silver-coins-idUSL1N0SV2RP20141105
http://sproutmoney.com/column-us-government-doesnt-want-know-theres-run-bullion/9334/
http://goldseiten.de/artikel/224500–Indien~-Goldimporte-Gujarats-erreichen-17-Monats-Hoch-.html
http://www.globalresearch.ca/chinas-massive-holdings-of-gold-bullion-is-the-west-financially-bankrupt/5411692
http://srsroccoreport.com/china-likely-bought-10000-tons-of-goldand-if-they-did-heres-why/china-likely-bought-10000-tons-of-goldand-if-they-did-heres-why/
http://derstandard.at/2000008336282/Schweizer-Goldvotum-Barren-zaehlen-mit-den-Eidgenossen

2 vastausta artikkeliin “Kultaa, kultaa, mutta kenellä ?

  1. Aihe on kyllä kiinnostava. Siis ymmärsinkö oikein, onko fyysisen kullan arvo laskussa osittain sen vuoksi, koska kysyntään ei pystytä vastamaan jolloin myynti hidastuu.

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s