Maksamme velkaa ?

Handelsblatt kertoo, että IMF-johtajatar Christine Lagarde haluaa poistaa EU-sääntöjen 60% velkarajan. Tämä raja on jo muutenkin rikottu koko EU-alueella, koska keksimääräinen velkamäärä on 88% jäsenmaissa, Euro-alueella jopa 94%.

Eli tilanne alkaa olla, kuin jalkapallossa, jossa pelataan 90 minuuttia ja lopuksi Saksa voittaa.

EUssa tämä muuttuu malliin velkaannutaan 90% asti ja lopuksi Saksa maksaa!

Saksan maalta kuuluu samanoloista mutinaa. Ekonomi Carl Christian von Weizsäcker on samaa mieltä Saksan osalta. Mies ei ymmärrä miksi maa, joka maksaa lainoistaan käytännössä miinuskorkoa, ei elvytä velalla. Carl arvostelee Schäublen linjaa pitää budjettikurilla velkaantumista nollalinjalla. Hän perää valtiota velkaantumaan lisää investoinneilla mm. Infraan.

Carl on sitä mieltä, että olisi parempi sijoittaa infraan ja ihmisiin, kuin säästää molemmat edelliset rikki. Maastrichtin-sopimuksen rajoista mies ei suuria perusta, kuten ei IMF-johtajatarkaan. Mies näkee uuden velan kautta tulevan piristyksen ainoana keinona pelastaa Euro ja EU.

Toisen suunnan ajatuksia tulee N-tv:n artikkelista, joka kertoo, että maailman velkataakka on 100 biljoonaa dollaria. Tämä on noussut vuodesta 2007 40%.

Saadaanko näitä velkoja koskaan maksettua ja mistä tämä määrä rahaa tulee ?

Länsimainen talousteoria perustuu sille, että velka on maksusitoumus. Ekonomi Kenneth Rogoff on joskus todennut, että alkaen 80% velkaa suhteessa BKT:hen alkaa kriittinen vaihe. Tämä on jo todettu palturiksi, mutta totta on että korot alkavat jossain vaiheessa painamaan.

Talousasiantuntija Max Otte taas kiinnittää huomiota siihen, että finansimarkkinoilla on liikaa rahaa ja sitä kautta valtaa. Korkea valtionvelka yhteydessä finanssioliargiaan on vaara demokratialle ja yhteiskuntarauhalle. Finanssimarkkinat johtavat politiikkaa ja reaalitaloutta ja se on hyvä vain finanssioliargialle.

Oliargia jyllää USAssa 13,4 biljoonan US-dollarin edestä ja uusi raja on asetettu 16,7 biljoonaan. Tämä on 105% USAn BKT:stä, mutta riittää vain 13. sijaan maailmassa. Japani on ehdoton ykkönen 243% kanssa. Tämä tarkoittaa, että koko Japanin on tehtävä töitä kaksi ja puoli vuotta ilman palkkaa ja ruokaa maksaakseen velkansa. Kokonaissummana Japani saa kasaan 9 biljoonaa Euroa. Tämä velkataakka on suurilta osin peräisin 80-luvun lopun kriisistä.

Japania peesaa toisella paikalla Euro-maa Kreikka 174% kanssa ja Norja taas on niin rikas, että maksaa menonsa käteisellä.

Kreikan tilannetta tarkastellessa on huomattava, että IMF on antanut jo 240 miljardia hätälainoja ja toisaalta yksityisiä lainoja on leikattu 107 miljardin edestä. Silti Ateena on edelleenkin velkaa 320 miljardia, siis melkein 180% BKT:stä. Tämä on huomattavasti enemmän, kuin kriisin alussa. Tämä velkaleikkaus ei siis ole tuonut helpotusta. Ei edes kansan kurjistaminen ole parantanut tilannetta ja myös tämä kurjistamistie on kuljettu loppuun. Enempää ei ole poliittisesti mahdollista säästää, jos halutaan välttyä kansannousulta.

Olisiko mahdollista antaa lisää velkoja anteeksi, jopa pyyhkiä ne kaikki pois ?

Tämä toiminta tuskin muuttaisi maailman suuntaa suuresti, koska valtiot jäädät paikalleen ja jatkavat elämäänsä, kuten mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tosiasiahan on että on järjetöntä lainata maksaakseen lainaa, jota ei koskaan saada maksettua. Silti tätä „uutta alkua“ ei tule tapahtumaan, koska lainojen antajat ovat pankkeja ja suuria talousmahteja, jotka sponsoirvat ja ohjaavat Poliitikot, jotka eivät uskalla tätä helpotusta tehdä.

Ainut keino on siis laina-aikojen pidentäminen, koronlasku ja inflaation aikaan saaminen, joka ajaa saman asian, mutta poliitikkojen ei tarvitse myöntää äänestäjilleen, että lainat on annettu anteeksi!
Kiitos
Hämis

Ps. En voi pyytää, mutta en myöskään estää, jos joku haluaa tukea vapaakulkijan taistoa totuuden puolesta.
FI 51 5025 0220 1502 54 BIC OKOYFIHH Tilin omistaja Juha Hämäläinen

Linkit:
http://app.handelsblatt.com/politik/international/hoechstgrenze-fuer-gesamtverschuldung-lagarde-fordert-ende-des-eu-schuldenlimits/10951974.html

http://www.wiwo.de/politik/deutschland/von-weizsaecker-schuldenbremse-abschaffen/10856476.html

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Die-Big-spender-bekommen-nie-genug-article13795471.html

http://wirtschaftsblatt.at/home/nachrichten/oesterreich/1567838/Franz-Hormann_Wir-sind-alle-Kreditopfer?_vl_backlink=/home/index.do

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s