Seuraavaksi kaatuu Italia ?

EU-stressitesti löi Italian kanveesiin, vaikka ei kertonut, kuin puoli totuutta koko tilasta. Italian keskuspankki ilmoitti kantansa olevan „kokonaisuudessaan rauhoittava“. Tätä samaa sanomaa on toitottanut myös Euro-maiden viisaat ja Suomi-fiksut ovat säestäneet Euro-kansalaisille suunnattua kehtolaulua innolla.

Italian pankkien kurssit sukelsivat noin 20%, joka on Euro-alueen ennätys. Murhelapsen Kreikankaan kaksi munannutta pankkia eivät saaneet aikaiseksi, kuin noin 7% arvonlaskun. Monte die Paschi, Italian kolmanneksi suurin pankki, sukelsi 22% jolloin pörssi lopetti sen kauppaamisen.

Sotkun kokoa ei tarvitse ihmetellä, koska yhdeksän viidestätoista testatusta ei päässyt luokaltaan. Yhdeksän pankkia yhdessä maassa. Tätä lukua eivät saaneet loput kriisimaat, Kreikka, Espanja, Irlanti ja Kypros edes yhdessä kasaan. Tätä kenties auttoi se, että testin pohjana oli bilanssit 31.12.2013 ja joitain reikiä oli jo ehditty paikata.

Kreikka on menettänyt kriisinjohtomaan paikan Italialle, jonka talous on supistunut jo seitsemän vuotta peräkkäin. Italian BKT on vuoden 1999 tasolla ja tälle vuodelle ennustetaan lisää pakasta etelän auringon alle.

Clemens Fuest Euroopan taloustutkimuksen keskuksesta (Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) ) Mannheimista sanoo Italian olevan nykyhetken suurin ongelma Euro-alueella. „Maassa jonka talous ei kasva, ei voi olla terveitä pankkeja.“ Ja kääntäen, maa jossa talous ei kasva heikot pankit ei jaksa nostaa taloutta….noidankehä.

Tämä kauhu on tarttunut myös sijoittajiin. Maasta on virrannut valuuttaa ulos kiihtyvällä tahdilla. Pelkästään elo-syyskuussa 67 miljardia Euroa.

„Italian pankeilla on ongelmia, koska ne tekevät suurimman osan luotonhankinnasta kotimaassa“, sanoo Guntram Wolff Brüsselin Thinktank Bruegelistä. „Tämä lisää varaa, että „mätien lainojen“ määrä kasvaa. Tämä näkyy taseissa, joista EKP löysi 21,6% roskalainoja, joita todennäköisesti ei koskaan tulla maksamaan takaisin. Saksan vastaava luku oli 7,3%. Tähän vedoten Italian pankit eivät aja joitain yrityksiä konkurssiin, koska silloin lainat muuttuisivat automaattisesti roskalainoiksi.

Italian valtio, pankit ja yrityselämä on kierolla tavalla sidoksissa toisensa kanssa. Valtion rahoitus on kiinni pankeista ja Italialla on mieletön määrä valtionvelkaa. Saldo on 2.1 biljoonaa ja tekee 130% BKT:stä. Vertauksen vuoksi Saksa on velkaa 2.2 biljoonaa ja vain Kreikka on prosenttuaalisesti huonompi, kuin Italia.

Italian velkavuoresta kantaa kotimaiset pankit 400 miljardia ja tämä on 10% bilansseista. Summa on kaksinkertaistunut vuodesta 2010 vuoteen 2013. Tämän tuplaamisen on saanut aikaan EKP-johtajan Mario Draghin lupaus, ettei Euro-maita lasketa kaatumaan. Tämä lupaus teki valtionlainoista riskittömiä ja pankit kahmivat niitä ja jättävät riskirahoituksen antamatta lisäreikien pelossa.

Kun vielä otetaan huomioon, ettei valtionlainoja huomioida stressitesteissä, koska niille ei vaadita omarahoitusta ei parempaa kauppaa ole, kuin ostaa niitä kaikilla EKP-tukirahoilla ja istua odottamaan.

Tällä tempulla ostetaan aikaa, kunnes korot jossain vaiheessa nousevat ja kun nousu tulee on pidättäminen turhaa, mutta toisaalta lainapaperikin käy pihanperällä!

Kiitos
Hämis

Linkki:
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/ezb-stresstest-fuer-banken-in-italien-gaert-naechste-eurokrise-a-999563.html

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s