Korruptiota espanjalaisittain.

Espanjassa on otettu kiinni 51 poliitikkoa (kuusi kaupungin johtajaa), virkamiestä ja yritysjohtajaa. Kaikkien kohdalla on epäily lahjonnasta. Korruptionvastaisen syyttäjän ja puolisotilaallisen poliisin yhteisoperaatiossa tutkittiin kaupungintaloja, yrityksiä ja yksityiskoteja Madridin, Murcian, Valensian ja Leònin maakunnissa.

Kaikkia epäillään aktiivisesta ja passivisesta lahjonnasta rakennus- ja palvelusektorisopimuksissa joita toimeksiantoivat kunnat ja kaupungit. Oletuksena on että pelkästään viimeisen kahden vuoden aikana on 250 miljoonaa Euroa vaihtanut omistajaa laittomasti.

Madridin alueelta on joukosa kuusi kaupungin johtajaa, kuten myös poliitikko Francisco Granados, joka oli vuosien 2004 ja 2011 välillä konservatiivisen kansanpuolueen (PP) kakkosmies. Ykkösmies Mariano Rajoy erosi jo aikaisemmin, kun kävi selväksi, että miehellä oli Sveitsissä 1,5 miljoonaa.

Kaikki tutkitut alueet oli Rajoyn (PP) hallinnassa ja silti pidätettyjen joukosta löytyy myös sosialistisen työväenpuolueen (PSOE) kaupunginjohtaja.

Tämä uusin skandaali on järkyttänyt PP-puoluetta entisestään. Pidätettynä, kun istuu, jo kuukausia, PP-varainhoitaja Luis Barcenas, jonka uskotaan vieneen maasta miljoonia.

Skandaalit ulottuvat jopa kuninkaan hoviin, koska Inaki Urdangarin, Infantin Cristinan aviomies, joutuu oikeuteen rahanpesusta syytettynä.

Uusin skandaali on „suunnaton häpeä“ julistaa PP-johtajatar Alicia Sanchez-Camacho Kataloniasta, jonka itsenäistymishaluja ei nämä skandaalit eivät varmasti lievennä.

Valdemoron kaupungintalon eteen kerääntyi muutamassa tunnissa joukko kansalaisia protestoimaan korruptiota vastaan. Valdemorosin kaupunginjohtaja Jose Carlos Boza (PP) on pidätettyjen joukossa.

Parlamentin presidentti Jesus Posada myös PP-puolueesta pahoittelee, että tunnettuja poliitikkoja on sekaantunut skandaaliin, mutta uskoo edelleenkin että: „Suurin osa poliitikoista on aina tavallisia kunnon ihmisiä!“

Näin siis Espanjassa, jossa kiinni jääneet ovat pahoja ja kiinni jäämistä ilmeisesti pahoitellaan enemmän, kuin tekoja. (Hämiö)

Toisaalta Espanjan poliisi ja syyttäjät tekevät työnsä ja kenties tilanne paranee valvonnan kiristyessä.

Meillä Suomessa ei ole aloitettu edes valvontaa, vaikka tuskin „suomalainenkaan karhu“ on jättänyt työntämättä sormeaan „hunajapurkkiin“, joka on täynnä makeaa!

Kiitos
Hämis

Linkki:
http://www.berliner-zeitung.de/politik/51-festnahmen-korruptionsring-in-spaniens-hoechsten-kreisen-aufgeflogen,10808018,28865760.html

Yksi vastaus artikkeliiin “Korruptiota espanjalaisittain.

 1. Suosittelen tutkivajournalisti Seppo Konttisen kirjaa ”Kansallisomaisuuden ryöstö”.
  Kirjan luettuaan herää kysymys, kuinka monessa näistä Konttisen kuvaamista tapauksista, suomalaisetkin poliitikot ovat käyttäneet sormensa ”hunajapurkissa”.
  Eräästä sellaisesta tapauksesta – mielestäni törkeimpiin kuuluvista – saa käsitystä seuraavasta:

  ”GrowHow kaupassa lahjoitettiin Soklin miljardien arvoiset malmit”, http://maailmankuva.com/vaalikone/jyri-hakamies/growhow-kaupassa-lahjoitettiin-soklin-miljardien-arvoiset-malmit/2
  ”Valtiolta Soklista kaupanpäällisetkin Yaralle”, http://www.ilkka.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/valtiolta-soklista-kaupanpaallisetkin-yaralle-1.1670614

  Tässä vielä eräs kommentti O.Soininvaaran soklia koskevaan artikkeliin Lapin kansassa:

  ”(Tuntematon)26.8.2014 16:48

  Kun Vanhasen hallituksen elinkeinoministeri yhessä Pekkarisen kanssa sopi Kemiran lannoitetehtaan myynnistä Narjalaiselle Yaralle, niin ministerit iloitsivat hyvästä kaupasta, samalla meni Siilinjärven fosfaatti ja Sokli kylkiäisinä Norjalaisille. 2- vuotta, ja Norjalaiset ottivat rahat Suomalaisilta maajusseilta takaisin nostamalla lannoitteiden hinnat kolminkertaisiksi. Nyt apulantasäkki maksaa 28€ ja ennen kauppaa sen sai alle kympillä. Näin ne herrat myyvät kaiken valtion omaisuuden. Nyt tätä hommaa jatkaa Kokoomus, ja vaalien jälkhen kepu. Ei mikään muutu,
  Kansa maksaa.”

  Lannoitteen hinnannousu luonnollisesti siirtyi ruoan hintohin, en muista korotusta prosentteina mutta se oli varmasti tuntuva.
  Vielä on syytä muistaa, että maataloudelle välttämätön fosfori alkaa loppua maailmasta n. 25-30 vuoden päästä – tällä hetkellä sitä vielä on mm. Soklissa runsaasti.

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s