Viisi vuotta istuttu Euro-kriisiä ulos!

Berliinin asemasota kriisiä vastaan alkaa olla hävitty. Yksin elokuussa on kysyntä Saksassa laskenut neljän prosentin verran. Luvut on samoja tällä hetkellä, kuin 2009, kun pelättiin lamaa. Jopa IMF on luopunut nousun odotuksesta ja laskenut Saksan ennustettaan 1,4% tasolta 0,5 prosenttiin.

Vuodelle 2015 Saksalle ennustetaan 1,5% nousua, mutta koko Euro-aluetta uhkaa silti lama. IMF lupailee Euro-alueelle 0,8% nousua edellisen 1,3% sijan. Nämä Euro-alueen luvut ennustaa Saksallekin huonoa ja pelko Saksan imeytymiestä samaan kuiluun Euro-alueen perässä saa karvat pystyyn lujahermoisimmillakin.

Tuleeko OMT (outright Monetary Transactions) apuun koko Euro-alueelle jää nähtäväksi. Tätä OMT-valtionlainojen osto-ohjelmaa EKP:n toimesta alettiin puimaan eilen 13.10 Luxemburgin EU-oikeudessa. Täsä ohjelmassa on myös vaaransa, sillä jos EKP ottaa vahvemman roolin valtiolainojen takaisinostoissa se saattaa nostaa Kreikan ja Italian lainojen korkoja. Korkojen nousu kriisimaissa voi pahimmillaan johtaa maiden yksittäisiin tai jopa joukkopakoon Eurosta.

EKP:n päätös ostaa valtiolainoja rajattomasti ei ole yllättävä. Se vain lähentelee suoraa jäsenvaltiorahoitusta, joka on EUssa kielletty. Tämä toiminta ja pelkkä lupaus siitä lisää korkotuotto paineita kriisimaiden luottoihin ja lisäävät Eurosta irtoamisriskiä. Jo EVM-pätös oli yksi askel tähän suuntaan, jonka rajoja tulkitaan Saksan perustuslakioikeudessa. Tämän käsittelyn tarkoitus on vähintään määrittää Saksan osallistumisen kustannuksien rajoituksia.

Jos EKP-ostot toteutuu nousee kriisimaiden paine toteuttaa troikan ja komission sopeutustoimet. Näiden toimien epäonnistuminen, varsinkin Kreikassa, tulee ratkaisemaan Euro-alueessa pysymyisen. Kuitenkaan muutokset eivät vaikuta heti paikalla ja tästä johtuen on syytä odottaa, että EKP-osto-ohjelma jatkuu pitkään, koska liian lyhyt ohjelma lisää uudemman kerran Euro-alueen hajoamisriskiä.

Varmaa on että Ateena on Euro-alueen yhdessä pysymisen polttopiste. Standard & Poor´s on ennustanut Kreikalle uuden maksukyvyttömyyden 15 kuukauden sisällä. Viidentoista kuukauden sisällä on Kreikalle laskettu 43 miljardin rahoitustarve. Tätä rahoitustarvetta ei uskota pystyttävän täyttää, vaikka 2014 ja 2015 valtiolainojen myynti onnistuisi. Myynnin ei ennusteta onnistuvan tässä määrin.

Kreikan talousarviossa on asetettu kaksi uutta laina-aikaa 2 vuotta ja 7 vuotta. Näillä Kreikka odottaa pääsevänsä markkinoille. S&P ennustaa, että Kreikka onnistuu myynneissään seuraavan 15 kuukauden aikana siten, että 5 miljardia saadan ulkoisilta markkinoilta, 20 miljardia uskotaan löytyvän kotimarkkinoilta ja 12 miljardia lainaa IMF. Toisaalta samaan aikaan on Kreikan maksettava 3 miljardia jokaiselle sijoittajalle, joka kieltäytyi vuoden 2012 velkaleikkauksista.

Jos nämä lyhennykset eivät onnistu on Kreikan kohtalo sama, kuin Argentiinan kohtalo.

Lopuksi toteamus, että „kriisin ulosistumisen“ aika on ohi. Nyt „rikkaiden maiden“ on viimein päätettävä onko omassa hyvinvoinnissa jaettavaa Euro-alueen pelastamiseen vai onko aika alkaa miettiä vaihtoehtoja Eurolle!

Kiitos
Hämis

Vaihtoehdoksi Suomessa IPU ( Itsenäisyyspuolue r.p)

Linki uutiseen:
http://www.wiwo.de/politik/europa/euro-krise-aussitzen-geht-nicht-mehr/10831330.html

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s