Ukraina Mustanmeren Kreikka!

Ukrainan maksukyvyttömyys on ollut tiedossa jo jonkun aikaa. Tämä on ollut selviö jo tämän vuoden kesäkuussa. Tilanne Ukrainen osalta on sama kuin Argentiinalla oleva ongelma.

Ukraina on neuvotellut velkaongelmastaan jo kesäkuussa IIF:n kanssa (Institute of International Finance)

Tätä ongelmaa yritettiin ratkoa 2013 syyskuussa Krimillä USA:n, EU:n, Ukrainan ja Venäjän kesken. Tässä kokouksessa kävi viimeistään selväksi, ettei Ukraina selvinnyt konkursista ilman lisävelkaa, jolla katettiin valtion kuluja. Ukrainan tilannetta pahensi myös „teolllisuusalueensa“ Itä-Ukrainan menettäminen separisteille. Konkurssi oli väistämätön.

Ukrainalta puuttui täydellisesti valuuttareservit ja EU:n kanssa solmittu sopimus olisi nostanut EU-tuontia, joka olisi pahentanut Ukrainan tilannetta entisestään. Tästä vaarasta keskusteltiin Jaltalla ja vaikka Venäjän edustajat asiasta varoittivat, mutta kukaan ei kuunnellut.

Tammikuussa 2014 Ukrainan valtiovarainministeri ilmoitti maan tarvitsevan 35 miljardia dollaria talousapua. Venäjän kielteinen kanta IMF-velkasaneeraukseen oli selvä. Venäjä olisi ollut valmis vain bilateriseen sopimukseen Ukrainan kanssa.

Joulukuussa 2013 Venäjä oli luvannut Ukrainalle 15 miljardin US-Dollarin ruiskeen talouteen. Tällä rahalla oli tarkoitus ostaa Ukrainan valtionlainoja ja lisäksi Venäjä lupasi Ukrainalle maakaasua halvemmalla. Ensimmäinen kolmen miljardin erä avusta myös invetoitiin loppu vuodesta 2013. Tammikuun 2014 talouden kaatumisen jälkeen Venäjä lopetti apunsa.

Tässä vaiheessa tarina käy mielenkiintoiseksi, koska valuuttamarkkinat eivät hylänneet Ukrainaa. Marc Ostwald, Monument Securities, Lontoosta kertoi Welt lehdelle: „Sijoittajat uskoivat, että Ukrainasta tulee samankaltainen kultakaivos, kuin Kreikasta. Sijoittajat laskivat, ettei länsi jätä Ukrainaa yksin.“

Analyysit arvioivat, että vuoden 2018 loppuun mennessä Ukrainan lainoista tulee maksuun n. 49 miljaradia. Tähän on laskettava lisäksi uudet lainat valtion budjettivajeen täyttämiseksi. Tämän lisävelan ei odoteta laskevan vielä vuonna 2015 ja näin velkavuoren arvioidaan kasvavan vielä n 40 miljardia lisää.

Kaikesta huolimatta EU, USA ja IMF pumppaa Ukrainaan lainarahaa ilman mitään kontrollia tai läpinäkyvyyttä. EU on luvannut Ukrainalle tähän mennessä kaikkiaan 11 miljardia. IMF:n lupaamasta 1,4 miljardin potista kerrotaan menevän miljardi vanhojen velkojen maksuun ja 0,4 miljardia juokseviin kuluihin.

Ukrainan hallitus on päättänyt verottaa kansaansa „sotaverolla“, jonka lasketaan tuovan 550 miljoonaa valtiokassaan. Tämä on jollainlailla ymmärrettävää, koska sodan päiväkuluiksi on laskettu 4,5 miljoonaa Euroa. Veron, joka on toistaiseksi rajattu kestämään 1.1.2015 asti, tuotto on jo tällä hetkellä käytetty.

Ukrainan mahdollinen valtiokonkurssi tulisi maksamaan EU:lle joka tapauksessa, koska EU-maat ovat suurin Ukrainan rahoittaja. Itävalta on rahoittanut Ukrainaa noin 8 miljardia, jonka menettäminen tekisi Itävallan pankkien elämän tukalaksi. Valmiiksi EU:n kriisimaihin luottava Italia on toisena Ukrainaan investoineiden „TOP-10“ listalla reilulla kuudella miljardilla. Ranska reilulla viidellä miljardilla kolmantena ja jopa kriisimaiden „mallioppilas“ Kreikka on lyönyt rahaa kiinni Ukrainan konkurssiin reilut kolme miljardia.

Kaikesta kurjuudestaan huolimatta Ukrainan kerrotaan ostaneen IMF-miljardilla kultaa „vahvistaakseen rahoitusasemaansa“ ja toisaalta saa lukea, että Ukrainan entiset kultavarannot on kuljetettu „parempaan turvaan“ USA:han. Todennäköisesti samaan „pohjattomaan kuiluun“, johon Saksan kultavaranto on kadonnut. Näitä kultia on IMF-ilmoituksen mukaan ollut 40 tonnia!

Onko tässä enää mitään järkeä ?

Kuka tämän kaiken „kultaisen hyödyn“ kerää, koska Ukraina tai edes EU ei ole hyötyjien listalla ?

Varmaa on, että lasku koko operaatiosta lankeaa EU:n muutenkin polvillaan olevien veronmaksajien maksettavaksi, niin tai näin!

Kiitos
Hämis

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s