Hei me lobataan!

 

 

 

Saksan entinen terveysministeri Seehofer on kertonut lobbajien vaikutuksista politiikkaan (video). Hän kertoo lääketeollisuuden mahtavasta painostuksesta, jonka avulla saatiin estettyä tarpeellisia säästöjä valtion ja sairaskassojen menoihin.

 

 

 

Nämä lobbaajat pitävät rahojensa ja käsissään olevien työpaikkojen kautta voimaa yli poliittisien päätösten, jopa siinä määrin, että se pakottaa hallituksia epäsuotuisiin päätöksiin teollisuuden voitoksi. Tämän „taistelun“ hävinnyt demokratia ja veroja maksavat kansalaiset joutuvat laskun maksajiksi.

 

 

 

Yksi Euroopan suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista lobbaus-ryhmistä on ERT (European Roundtable of Industrialists = Euroopan teollisuuden pyöreä pöytä), jonka voimana on 6,6 miljoonaa työntekijää ja yhden biljoonan Euron liikevaihto. Tähän ryhmään kuuluu johtajia viidenkymmenen ylikansallisen yrityksen johtajia ja hallitusten jäseniä.

 

 

 

Ryhmän tavoiteeksi on asetettu eurooppalaisen vapaakaupan turvaaminen, syventäminen ja koko Euroopan laajuinen kilpailukyky.

 

 

 

Ryhmän perusti 17 liikemiestä 6-7.04.1983 Pariisissa. Primusmoottorina toimi Pehr Gyllenhammar, joka oli tuolloin Volvo-konsernin johtaja. Ryhmän taroitukseksi mainittiin tuolloin Euroopan kansallisvaltioden johtajien huomion kiinnittäminen tuolloin teollisuudessa vallinneeseen vaikeaan tilanteeseen. ERT:in jäsenet korostivat Euroopasta puuttuvia ominaisuuksia verrattuna USAan tai Japaniin. Näiksi ominaisuuksiksi nimitettiin puuttuva dynamiikka, innovaatio ja kilpailukyky. Ryhmä oli vakuuttunut, että Rooman sopimus tuo uuden näkemyksen ja voimaa Euroopan sisämarkkinoille.

 

 

 

Ryhmän perustajajäseniin kuului mm. Thyssen, Siemens, Fiat, Shell, Philips, Renault und Nestlé

 

johtajat ja alusta alkaen ryhmä on ollut suorassa kontaktissa EU-komissioon ja yksittäisiin komissaareihin.

 

 

 

Tämän hetkinen ryhmän johtaja on Leif Johansson (alkaen 2009) Ericsson konsernista. Mies on istunut myös Philipsin johtokunnassa. Hänen sijaiseksi on valittu Peter Löcher (Siemens, Deutsche Bank) ja Benoit Potier (Air Liquide, Ranska) Lisäksi ryhmän jäsenenä on neljänkymmenenviiden eurooppalaisen yrityksen johtajia.

 

 

 

Johanssonia edeltäneet johtajat:

 

 

 

  • 2005-2009 Jorma Ollila, Nokia

 

 

 

 

ERT-ryhmä tekee läheistä yhteistyötä jo joidenkin yhteisten jäsenten myötä seuraavien lobbaus-ryhmien kanssa:

 

EU-Russia Industrialists’ Round Table (IRT)

 

 

 

 

ERT-ryhmän perustamia instituutteja alkaen vuodesta 1994: European Centre for Infrastructure Studies (ECIS), European Centre for Infrastructure Studies , Association for the Monetary Union of Europe

 

 

 

ERT-ryhmän taloustilanteen voi tarkastaa Corporate Europe Observatory sivustolta. Tällä sivulla ERT ilmoittaa budjettinsa olevan 700-800 tuhatta Euroa. Tässä summassa ei ole vielä mukana yksittäisten yritysten omia suoria lobbaus-kuluja. Näitä varoja käytetään suoriin yhteyksiin EU-komission, EU-neuvostoon ja EU-parlamenttiin. Näistä vain viimeisen tavoittamiseen tarvitaan edellä mainittuun rekisteriin liityminen. Suhteet EU-komissioon ja EU-neuvostoon ei vaadi rekisterimerkintää ja näin ei myöskään tietoja käytetyistä rahamääristä.

 

 

 

ERT:ä kohti osoitetusta kritiikistä on mainittava „Lissabon Strategia“, joka esitettiin vuonna 2000 ja tehtiin EU-maiden johtajien kanssa yhteistyössä. Tämän ohjelman oli tarkoitus tehdä EUsta „kilpailukykyisin ja dynaamisin tiedeiden tukema markkinatalous koko maailmassa“. Tästä ohjelmasta kopiotiin, jopa yksityiskohtaiset ERT-vaatimukset, kuten „liberalisoinnin nopeuttaminen kaasu-, sähkö-, posti- ja tukipolitiikassa“.

 

 

 

Baron Daniel Janssen tuolloinen kemiakonserni Solvay:n johtaja nimesi tämän ohjelman „kaksinkertaiseksi vallankumoukseksi, jonka on tarkoitus lisätä valtioiden julkisen talouden voimia yksityistämisillä ja kontrollin purkamisilla, jolla siirretään kansallisvaltioiden voimia modernimpaan ja kansainväliseen „euroopan tason“ rakennelmaan.

 

 

 

Lissabonin Stategian“ seuraaja ohjelma on „Eurooppa 2020“-ohjelma. Tätä ohjelmaa suositteli EU-komissio ja EU-neuvosto hyväksyi sen vuonna 2010. Saman vuoden aikana julkisettiin ERTn kannanotto nimellä „ERT’s Vision for a competitive Europe in 2025“, jossa asetettiin pitkän linjan ehdotuksia ja suuntia, sekä ehdotuksia oikeiden poliittisien päätösten tekemiseksi. Näistä tavoitteista on mainittava työmarkkinoiden joustavuuden ja sosiaalisysteemin reformointi.

 

 

 

Corporate Europe Observatory (CEO) on arvostellut ERT-ryhmän suurta vaikutusvaltaa Delours-komissioon. Tämä komissio oli ensimmäinen eurooppalainen komissio, jota johti EY-presidentti Jacques Delors. Vuodesta 1985 alkaen vuoteen 1994 toimi kaikkiaan kolme Delours-komissiota, joiden tehtävänä oli luoda pohja EU-sisämarkkinoille ja rahaliitolle. Tässä valmistelussa oli ERT-ryhmä tiiviisti mukana. CEO on arvostellut tätä painostusta, jolla ERT on ajanut asiaansa kiirehtiessään yhdentymistä markkinoiden kontrollin ja „sosiaalisen Euroopan“ kustannuksella.

 

 

 

Tässä tämän illan tietopaketti ja pohdintoja siitä kuka meitä todellisuudessa johtaa!

Kiitos

Hämis

 

 

 

 

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s