Kanada suojelee ympäristöäsi tuhoavia kaivosyrityksiä!

 

Omista itsekkäistä syistäni olen seurannut EUn sisällä tapahtuvaa kaivostoimintaa. Tätä asiaa ihmetellessäni „timpurinjärjellä“ olen ihmetellyt miksi suurin osa kaivostoiminnassa yrityksistä ilmoittaa kotimaakseen Kanadan.

 

Maailmaa poraavat, kaivavat ja siirtävät yhtiöt pitävät majapaikkaansa Bay Streetin lakimiesten toimistoista tai Vancouverissa, vaikka todellinen omistaja/toimija voi asua niin Australiassa, Kiinassa tai Helsingissä. Nämä toimijat pyörittävät toimintaa maailman laajuisesti.

 

Edellisessä kartassa näkyy selvästi myös kaivostoiminnan merkitys/arvo eriväreillä merkittynä.

Suomen osalta värin luulisi merkitsevän „uutta Nokiaa“, mutta meidänkin kotikamaralla kaivaa ja poraa Kanada-johtoiset yritykset, joiden arvo lisää Toronton pörssin taseita, eikä juuri vaikuta OMXin kehitykseen!

 

Näitä „kauko-ohjattuja“ kaivosyrityksiä löytyy Kanadasta melkein 1.300 kappaletta. Ne investoivat satoja miljardeja satoihin maihin maailmassa!

 

Herää väistämättä kysymys: Miksi Kanada ?

Mikä tekee Kanadasta näin mahtavan pääkonttorimaan ? Onko Kanada kaivoteollisuuden taivas ?

 

Tähän kysymykseen vastaa Jamie Kneen, tutkija, Ottawassa majaansa pitävästä MiningWatch Canada yhdistyksestä: „se on suoraa seurausta valtionjohdon epäonnistumisesta suojella ympäristöä kestävällä kaivostoiminnalla ja luoda ohjaavaa lainsäädäntöä. Siksi Kanada on sopiva paikka perustaa pääkonttori.“

 

”On kaksi puolta”, hän sanoi. ”Yksi on, että Kanadassa sijaitsee kaivosrahoitus- ja kaivoslain osaamiskeskittymä, jolla on historiallinen perusta”. Jamie tarkoittaa tietenkin Kanadan kulta ryntäksiä(1), nikkelikerrostumia Sudbury, hiiltä Cape Breton, jne. ”toinen puoli on, että Kanada tarjoaa erittäin suotuisat olosuhteet. Listausvaatimuksissa TSX on melko löyhä, tiedonantovelvollisuudet ovat myös melko löyhiä. Sinulla ei tarvitse olla kanadalaisia johtajia tai Kanadan osakkeenomistajia ollaksesi kanadalainen yritys … ja Kanadan hallitus ei kysy liikaa kysymyksiä siitä miten maksat verosi muilla lainkäyttöalueilla (ts. ulkomaat joissa kaivokset toimivat). ”

 

Tämä viittaa vahvasti siihen, että yritykset kotiuttavat voittonsa Kanadaan verotettavaksi ja itse kaivoksen sijainti maa saa potista muruja työllisyyden ja siivouksen kautta. Tämä ajatus sai kylmät väreet selkääni ja kysyin Jamielta: „Miten Kanada valtiona on varustautunut näiden yritysten valvontaan ulkomaisten kaivosten osalta?“ Jamie vastasi: „Lyhyesti: Ei mitenkään. Vain kaksi lakia, jotka ulottuvat maan rajojen, voisi kuvitella koskevan kaivostoimintaa. Toinen on pedofilian kieltävä laki ja toinen kieltää lahjukset.“ Jamien mukaan RCMP on tunnustanut ettei heillä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kontroloida näitä yrityksiä. Mahdollisia lahjustapauksia tai muita väärinkäytöksiä ei pystytä näyttämään toteen, jo pelkkien resurssiongelmien takia. Tässä on vain yksi vaihtoehto: „Kädet ristiin ja toivoa, että ne toimivat sääntöjen rajoissa.“

 

Kaikista vaikeuksista huolimatta RCMP on onnistunut vähintään kerran, kun Caracal Energy niminen yritys Calgarysta jäi kiinni kahden miljoonan lahjuksista Chad:in hallitukselle kaivosoikeuksien hankinnassa.

 

Jo pelkkä Google-haku sanoilla „Canadian Mining Abuses“ saa aikaan loputtomalta tuntuvan linkki valikoiman. Alla muutama valittu „tarina“, kuinka „vastuullisesti, ympäristöystävällisesti ja alkuperäiskansoja kunnioittavasti“ nämä „kanadalaiset“ yritykset edustavat itseään ja kotimaataan maailman turuilla.

 

Barrick Gold Corporation tulee esiin useassakin kohdassa. Pääkonttori: TD Canada Trust Tower at 161 Bay Street,Toronto. Yrityksen kultakaivos Papua uudessa Guineassa on joutunut syytetyksi joukkoraiskauksista ja jopa tapoista tansanialaisella kaivoksellaan. Näiden tapusten johdosta ei sivistysvaltiona tunnettua Kanadaa olla saatu liikkeelle tekemään tutkimuksia ja syyttämään vastuullisia.

 

2005 Kongossa toimiva Anvil Mining Ltd (Quebecistä) järjesti logistiikkansa Kongon armeija tukenaan, joka järjesti verilöylyn Kilwan satamassa. Canadian Association Against Impunity jonka tehtävänä on pitää kaivosyrityksiä ruodussa yritti saada uhreille oikeutta. Tämä kanne lensi kuitenkin mappi-ööhön ennen käsittelyään.

 

Calgaryn kotiosoitteekseen ilmoittava TVI Pacific palkkasi Filippineillä toimintansa aloittavan kaivoksen turvallisuuden tueksi oman „armeijan“ turvamiehiä, joiden toiminnankuvaan kuului myös hangoittelevien maanomistajien karkoitus. Tästä toiminnasta on joitain todennettuja tapahtumia, jotka kertoo omaa karua tarinaansa toimintatavoista.

 

Vancouverista toimiva China Gold International:in Tibetissä sijaitsevassa kultakaivoksessa tapahtui järkyttävä onnettomuus, jossa 83 kaivostyöntekijää menehtyi. Kiinan kansanarmeija lähetti 5000 miestä apuun, mutta alueen asukkaiden mielipide on, että nämä joukot tulivat paikalle mahdollisen mielenosoituksen vuoksi.

 

El Savadorissa kanadalainen turisti muuttuu amerikkalaiseksi heti rajan takana! Tämä siitä syystä, että vancoverilainen Pacific Rim yritys on haastanut El Salvadorin hallituksen oikeuteen. Maan jonka BKT on 23 biljoonaa $ (Kanada 1,7 triljoonaa $) on kohdistettu 315 miljoonan $ korvausvaateet, koska hallitus ei antanut yrityksen viedä läpi kaivosuunnitelmiaan Lempa joen läheisyydessä. Lempa joki on El Salvadorin makean veden varasto, joka käsittää 60% koko maan makeasta vedestä.

 

Viimeiseksi viime kuun uutisena Guatemalan SAN RAFAEL:in alue on militarisoitu alueella nousseen vastustuksen vuoksi.

 

Tämä toiminta on joka päiväistä myös Liittotasavallassamme! Liittotasavallan liittovaltioista lähimpänä sydäntäni ovat Kreikka ja Suomi, joista olen paremmin perehtynyt Kreikassa toimiviin/aloitettaviin kaivoksiin. Näistä olen joitain aloiuksiakin kirjoittanut, joihin kiinnostuneet voivat tutustua täällä: 1 ja 2

 

 

 

 

Suomalaisista kaivoksista on varmasti kuuluisin Talvivaaran kaivos, joka on kotimaisissa käsissä.

 

Muita kaivoksia voi tutkia Wikipedian luettelosta.

 

 

 

Suomen kamaralla vaikuttavat „haamukaivajat“:

 

Hituran kaivoksenBelvedere Resources Ltd:lle 2007 alkaen.

Suurikuusikon kaivos Agnico-Eagle Mines Limited 2008 alkaen.

Pyhäsalmen kaivosInmet Mining Corporation 2001 alkaen

Kevitsan kaivosFirst Quantum Minerals Ltd 2012 alkaen

 

Oriveden kaivos – Polar Mining Oy, jonka omistaa Dragon Mining Australiasta. Alkaen 2003.

 

Muut suomalaiset kaivokset ovat pohjoismaisissa tai kotimaisissa käsissä, mistä voin olla iloinen.

 

Haluan uskoa, että suurin osa kanadalaisista yrityksistä toimii kaikkien sääntöjen mukaan ihmisoikeuksia ja luontoa kunnioittaen, mutta silti herää kysymysiä kaikumaan solidaarisen ihmisoikeuksia kunnioittavan ja ainakin ennen omistaan huolta pitäneen Suomi-neidon metsäisille lanteille!

 

Onko Outokumpu Oy, kotimaisena yrityksenä, kilpailukyvytön tai kykenemätön laajentumaan ?

 

Onko Liittotasavaltamme alueella toimivat yritykset törmänneet Suomen pyrokratiaan ja luopuneet leikistä, vai miksi kanadalaiset ?

 

Vastatkaa hyvät „vastuunkantajat“ yhden pakoilijan kysymyksiin, jos osaatte!

 

 

 

 

Kiitos

Hämis

 

Ps. Onko kotisi tai kesämökkisi lähistöllä suunnitteilla kaivoksia ? Tämä selviää täältä!

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Kanada suojelee ympäristöäsi tuhoavia kaivosyrityksiä!

  1. Tuohan on kuin mitä tahansa pörssitoimintaa. Kun on riittävästi rahaa,niin voi kokeilla josko jotain löytyisi. Velkarahalla aika riskaabeliä !
    Muuten,jos kerran kuka vaan saa tehdä valtauksen,niin eikö maat pidä kuitenkin ostaa ?

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s