Kreikassa taas kaikki hyvin!

 

Suomen media on ottanut ilolla vastaan Kreikan valtion luottoluokituksen nousun. Tätä kahden pykälän nousua julistetaan EUn ja troikan politiikan riemuvoittona. Kuitenkin joka kortilla on kaksi puolta, vaikka kenties tarkoitushakuisesti näin Euro-vaalien kynnyksellä näytetään vain toista puolta. Tämä EU-kriittisten äänien tukahduttamiseen tarkoitettua „kasvojen pesua“ voisi luonnehtia jopa salaliittoteoriaksi.

 

 

 

Kurkataampa hieman uutisen taakse kääntämällä kortista se toinen puoli ja taustoja meille näytetylle kortin puolelle.

 

 

 

Moody´s siis nosti perjantaina 29.11.2013 Kreikan C-luokassa olleen luokituksen Caa3 luokitukseksi. Päätös on tehty omituisesti samalla hetkellä kuin troikan ja Kreikan hallituksen neuvottelut katkesivat, koska troikka ei saanut hallitukselta mitä halusi.

 

 

 

Moody´s kehuu Kreikan saavuttaneen merkittäviä talouden sopeutustoimia ja julkisentalouden vakautustoimia. Samaan aikaan Kreikan hallitus kertoo, että sopimukseen troikan kanssa tulevista säästöistä on „pitkä tie“. Hallituksen on täytettävä 1,3 miljardin aukko, jota on lähdetty „täyttämään“ mielenkiintoisilla odotuksilla.

 

 

 

  • 350 miljoonaa on laskettu tulevan yrityksien ja yksityisihmisien tähän mennessä maksamattomista veloista valtion ja eläkevakuutusrahastojen suuntaan. Tässä voisi kysyä onko näillä „köyhillä“ edelleenkään rahaa maksaa velkojaan, kun tilanne Kreikan sisämarkkinoilla on huonontunut niistä ajoista, jolloin velat ovat syntyneet.

  • 170 miljoonaa on oletettavissa ylimääräisistä maksuista eläkerahastoille. Tässä voisi kysyä saman kysymysen kuin edellä pienellä lisäyksellä. Onko tähän asti selvinneillä yrityksillä mahdollisuuksia kasvattaa menojaan taoustilanteen ollessa mitä se on.

  • 140 miljoonaa odotetaan saman suuntaisilla muilla korotettavilla maksuilla muillakin kohdealueilla valtionpalveluissa. Tämä kohdistuu suoraan pienimpien ja heikoimpien kansalaisten suuntaan suorastaan tappavasti, koska tälläkin hetkellä olemassaolonsa rajoilla kiikkuvia rasitetaan uusilla maksuilla lupa,todistus ja muissa asiointiin tarvittavien dokumenttien hankinnoissa.

  • 85 miljoonaa uskotaan saatavan maataloustukiaisista!

  • 55 miljoonaa uskotaan saatavan vakuutuksettomien työntekijöiden tehostetulla tarkkailulla ja näiden onnettomien saattamisella vakuutuksien piiriin.

  • 300 miljoonaa uskotaan löytyvän lisää pelkällä „lainkuuliaisuuden“ nousulla, kun ihmiset alkavat vapaaehtoisesti maksaman lisää veroja.

  • 60 miljoonaa uskotaan palkkaleikkauksilla yleisensektorin palkoista ja sosiaalietuisuuksista.

  • 40 miljoonaa säästyy kuun toimitetaan uusia organisaatiosulautuksia valtionhallinnossa.

 

 

 

Näitä lukuja tarkastellessa tulee väkisinkin mieleen tämän hetken vallitseva „odotuksien“ päälle vetoa löyvä kapitalismimme ja sen mahdottomaksi osoittuneet tavoitteet. Suurin osa Kreikan hallituksen „säästöistä“ ja uusista „tuloista“, kun ovat hallituksen vaikutusvallan ulkopuolella ja perustuu Pekka Poudan tekemään sääennustusmaiseen „odotettavissa parempa säätä“, vaikka nurkan takana kypsyy mahdoton inhimillinen katastrofi.

 

 

 

Lisäksi tähän hetkeen sidottuna on tiedettävä tämän miljardin tukipakettiosan maksamisen tärkeys Kreikalle ja koko Euro-alueelle. On nimittäin niin, että Kreikan valtiolainoja lankeaa maksettavaksi 11.tammikuuta 2014 1,9 miljardin edestä. Tämän osuuden maksamatta jättäminen laukaisisi luottovakuutukset ja ajaisi Kreikan valtion hallitsemattomaan valtion konkurssiin…….

 

 

 

Tästä kaikesta on helppo päätellä miksi Moody´s hehkuttaa Kreikkaa ja miten troikan „säästöneuvottelu-teatteri“ tulee loppumaan puolivillaiseen kompromissiin Kreikan hallituksen kanssa.

 

Kallista teatteria, joka vaikuttaa melko huonolta komedialta, jonka maksajiin kuulut sinäkin!

 

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s