Kreikassa kaikki hyvin! Osa 2

 

 

 

Edellinen osa käsitteli yksinomaan valtion taloutta. Tässä osassa pyrin perkaamaan yksityistä puolta. Tämä siitä syystä, että lopuksi valtion syliin kaatuvat pankit ovat lainanneet valtion säästöjen kautta tuhotuille yrityksille, kotitalouksille ja irtisanotuille valtiontyöntekijöille.

 

Näistä erityisesti valtiolla työskenneille pankit avasivat lainahanoja erityisen meilellään, koska valtiohan ei voi mennä konkurssiin! Ja näin sijoitus oli varma.

 

Nyt kuitenkin Kreikan pankeilla on 70 miljardin edestä „punaisiksi lainoiksi“ luokiteltavia lainoja taseissaan. Tätä „ketävyysvajetta“ on keksitty lievittää maksuajan jatkamisella. Nerokas suunnitelma ehdottaa lainansa maksukyvyttömille laina-ajan pidentämistä jopa 60 vuoden päähän. Tämä pitää sisällään myös luottokorttien maksamattomat lyhennykset!

 

Näitä kortteja jaettiin kultaisen nousun aikana estottomasti. Tästä luottobingosta on omaan omakohtaisiakin kokemuksia, kun yrityksen avattuani sain puhelun kotoa. Vaimoni kertoi minulle puhelimitse, kun olin töissä, pankista tulleista kirjeistä. Kirjeitä oli kaksi ja ne sisälsivät Visan ja Amerikan Expressin luottokortit. Molemmat 5000 € luottorajalla! Vaimoni kysyi mitä nyt tehdään ? Johon vastasin, että saksi neljään osaan ja lähetä takaisin tai heitä roskiin. Tätä temppua ei valitettavasti tehnyt kaikki tai edes suurin osa kreikkalaisista. Tunnen ihmisiä joilla oli taskussaan näitä „elä yli varojesi“ kortteja jokaisesta pankista!

 

Korttiveloista tiedetään kertoa, että noin 40% niistä on maksamatta tämän vuoden loppuun mennessä. Samalla kerrotaan, että yli 30% asuntolainoista on hoitamatta. Näistä kertyy tällä hetkellä laskettu 70 miljardin potti, joka kasvaa suhteessa pakkolunastettuihin asuntoihin ja irtisanoittuihin työntekijöihin.

 

Tässä vaiheessa alkaa epäusko Suomi-median hehkutuksiin, että kaikki on hyvin ja paranemaan päin rakkaassa Kreikassamme.

 

Velalliset turvautuvat ns. „laki Katseli:in“ verenhimoisilta pankeilta, jotka mielellään laittavat talot lihoiksi huutokaupoissaan. Mainittu laki suojelee todellisia maksukyvyttömiä perheitä pakkoluvastukselta tosin on melko vaikea „sateenvarjo“ tavalliselle ihmiselle jolla ei ole rahaa palkata asianajajaa suojakseen. Valtion takaamat maksuttomat palvelut ovat ruuhkautuneet ja eivät pysy millään pankkien tahdissa. Pankkien jotka yrittävät kaikkensa todistaakseen, että velalliselta puuttuu vain maksuhalua ei maksukykyä.

 

Kreikan asuntomarkkinoiden kuplan puhkeaminen on ajanut pankit tilanteeseen jossa niiden hallussa on satojatuhansia asuntoja, joiden markkinaarvo on 30-40% niitä vastaan myönnettyjen lainojen arvosta, joka nousee järjettömien korkojen takia päivittäin. Toisaalta joukkohuutokaupat laskevat edelleenkin kiinteistöjen hintoja ja luo syöksykierteen, joka syöttää itse itseään.

 

Nyt on aika kysyä toiseen kertaan onko Kreikassa kaikki hyvin vai kuseeko Suomi-media päällemme ja „säänennustaja“ politikko kertoo vaalikansalleen, että ulkona sataa!

Yksi vastaus artikkeliiin “Kreikassa kaikki hyvin! Osa 2

  1. Ei paljon poikkea täällä Onnelassa koetusta 1990-luvun sessiosta. Ilmeisesti vain sillä erotuksella, että Kreikassa pankit eivät saa pankkitukea oletettuihin tappiohin liittyen, kuten täällä muinoin vaan suorina bonuksina 0-koron EKP-lainarahalla tehdyistä aktioista sekä vastuullisen politiikan maiden (Suomi on tässäkin 1.) luovuttamista tulevista verovaroista, jotka kustannetaan lainaamalla halvalla.

    Tämä lainattu hulluus päättyy kunnon rytinään ja alkaa vaivihkaa sisäisinä kähinöinä.

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s