Kreikan Samaraksen ja Merkelin tapaaminen.

Suomen uutisia Kreikan PM Samaraksen ja Merkelin tapaamisesta.

”Angela Merkel ylisti Kreikan saavuttamaa valtiontalouden ylijäämää yhteisessä tapaamisessa. Kansainvälinen lainoittajaryhmä ja Kreikka jälleen erimielisiä seuraavan lainaerän ehdoista.

Emme pyydä mitään ylimääräistä, Kreikan pääministeri Antonis Samaras sanoi perjantaina iltapäivällä Berliinissä.

Samaras on parhaillaan liittokansleri Angela Merkelin vieraana Saksassa keskustelemassa maansa tilanteesta sekä valmistautumisesta EU:n puheenjohtajuuteen.

Kreikka toimii EU:n puheenjohtajamaana ensi tammikuusta lähtien puoli vuotta.

Kreikan hallitus tuotti hyviä uutisia pari päivää sitten: Kreikan valtiontalous jää ensimmäisen kerran vuosiin ylijäämäiseksi, ja peräti paljon odotettua enemmän, 812 miljoonaa euroa vuonna 2013.

Ylijäämää jää tosin vain, jos valtiontalouden kulupuolelle ei lasketa velanhoitokuluja eli korkomenoja. ”Toivon, että ylijäämä tulee olemaan vielä nyt esitettyä suurempi”, Samaras sanoi luottavaisesti Berliinissä.

Kreikka käy parhaillaan neuvotteluja kansainvälisen rahoittajayhteisön eli EU:n, keskuspankki EKP:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa seuraavan erän saamisesta hätälainastaan.

Kreikan hallitus ja lainoittajayhteisö eivät päässeet yhteisymmärrykseen toimista, joita Kreikan vielä tulee tehdä seuraavan lainaerän saamiseksi. Lainoittajien mukaan Kreikan ensi vuoden budjetissa on yli 1,5 miljardin euron aukko. Kreikan hallituksen mukaan vaje on vain kolmanneksen kokoinen.

”Emme leikkaa enää palkkoja ja eläkkeitä, mutta teemme rakenneuudistuksia”, Samaras totesi. ”Kreikalla ei ole tarvetta lisälainalle.”

”Toivon, että Kreikka voi aloittaa puheenjohtajuutensa ilman rasitteita tästä lainaeräkeskustelusta”, Merkel sanoi ”Katson, että kreikkalaiset ovat tehneet suuria uhrauksia viime vuosina. Kreikka on saavuttanut valtiontalouden ylijäämän, jollaista kukaan ei osannut odottaa.”

”Olemme pääsemässä kasvu-uralle seitsemän synkän lamavuoden jälkeen. Eli tunnelin päässä on valoa”, Samaras sanoi.

Kreikka on joutunut tekemään isoja leikkauksia valtionmenoihin raskaan velkaantuneisuutensa johdosta. Kreikkalaisten palkkoja, eläkkeitä, tukia, etuisuuksia ja sosiaaliturvaa on leikattu rajusti. ”Tehty työ johtaa Kreikan ja Euroopan menestykseen”, Samaras sanoi.”

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1385091920264?jako=1d4e1c3d5050657d8b7cf5b1b4a8ece9

http://yle.fi/uutiset/kreikan_talousluvut_lupaavat_kasvua/6948772

Sitten Kreikan totuus asiasta.

Zougla.gr tietää kertoa Samaraksen ja Merkelin tapaamisesta, että näiden kahden välille on löydetty yhteisymmärrys huhutikuussa 2014 alkavan „tiekartan“ suhteen. Tällä tiekartalla on tarkoitus saada leikattua Kreikan velkoja. Sunnitelma on tarkoitus ajaa läpi vuoden 2014 loppuun mennessä.

Toiseksi Merkel vakuuttaa „painostaneensa“ läpi muutoksia, jotka kaatoivat troikan ja Kreikan hallituksen neuvottelut. Merkelin viesti Brüsseliin, IMFlle ja eri hallituksille.

Kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s